Serowe w ziemniaczanym cieście
Posiekamy pietruszkę, obrany czosnek utrzemy z solą i pieprzem, camembert przekroimy wzdłuż na dwa plasterki, obrane i umyte ziemniaki zetrzemy na drobno i odlejemy nadmiar skrobiowatej wody.
Składniki, których potrzebujesz
1 szt ser camembert
do ozdoby posiekana natka pietruszki
według potrzeby olej do smażenia
ciasto 1 szt jajko
sól
2 łyżki mąka pszenna
2 szt ziemniaki
2 ząbki czosnek
mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania
Przy przygotowywaniu ciasta mieszamy ziemniaki, mąkę, jajka, czosnek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.
Na rozgrzaną patelnię z olejem wlewamy ciasto łyżką i formujemy z niego 2 placuszki. Na nie kładziemy pokrojony w pół hermelin, który ponownie polewamy ciastem. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Hermelin podajemy natychmiast po wyjęciu z patelni i dekorujemy posiekaną natką pietruszki. Do przyprawienia możemy użyć ketchupu lub sosu czosnkowego.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Serowe w ziemniaczanym cieście
Ser z ziemniaczanym ciastem to ulubione czeskie danie, które łączy pyszne doznania smakowe z chrupiącą teksturą. Gdy ser obtoczony jest w delikatnym ziemniaczanym cieście i smażony, powstaje złocista skorupka, która doskonale kontrastuje z miękkim serem w środku. To danie jest idealne jako przystawka lub danie główne i często podawane jest z świeżym chlebem i ziołowym dipem. To solidne jedzenie, które pokocha każdy miłośnik sera i smażonych przysmaków.