Serowe w ziemniaczanym cieście

Serowe w ziemniaczanym cieście
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Posiekamy pietruszkę, obrany czosnek utrzemy z solą i pieprzem, camembert przekroimy wzdłuż na dwa plasterki, obrane i umyte ziemniaki zetrzemy na drobno i odlejemy nadmiar skrobiowatej wody.

Składniki, których potrzebujesz

1 szt ser camembert
do ozdoby posiekana natka pietruszki
według potrzeby olej do smażenia
ciasto 1 szt jajko
sól
2 łyżki mąka pszenna
2 szt ziemniaki
2 ząbki czosnek
mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania

Przy przygotowywaniu ciasta mieszamy ziemniaki, mąkę, jajka, czosnek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.

Na rozgrzaną patelnię z olejem wlewamy ciasto łyżką i formujemy z niego 2 placuszki. Na nie kładziemy pokrojony w pół hermelin, który ponownie polewamy ciastem. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Hermelin podajemy natychmiast po wyjęciu z patelni i dekorujemy posiekaną natką pietruszki. Do przyprawienia możemy użyć ketchupu lub sosu czosnkowego.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Serowe w ziemniaczanym cieście

Ser z ziemniaczanym ciastem to ulubione czeskie danie, które łączy pyszne doznania smakowe z chrupiącą teksturą. Gdy ser obtoczony jest w delikatnym ziemniaczanym cieście i smażony, powstaje złocista skorupka, która doskonale kontrastuje z miękkim serem w środku. To danie jest idealne jako przystawka lub danie główne i często podawane jest z świeżym chlebem i ziołowym dipem. To solidne jedzenie, które pokocha każdy miłośnik sera i smażonych przysmaków.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.5/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Smaki, Przystawka, Wegetariańskie
Štítky: Kuchnia czeska, przystawka, przepis wegetariański

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Serowe w ziemniaczanym cieście.

Dodaj komentarz