Babci waniliowe rohlíczki
Oryginalny przepis na znakomite waniliowe rogaliki, który mam od mojej babci.
Składniki, których potrzebujesz
280 g mąka pszenna
2 szt. żółtko
200 g masło
80 g cukier puder
80 g orzechy włoskie
do obtoczenia
cukier puder z wanilią
Sposób przygotowania
Masło zostawiamy do zmiękczenia, a orzechy mielimy. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, orzechy i żółtka. Stopniowo dodajemy do ciasta masło i wszystko dobrze wyrabiamy. Ciasto zawijamy w folię i zostawiamy na co najmniej pół godziny w lodówce.
Z ciasta formujemy rogaliki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 °C na złoty kolor.
Gorące, upieczone rogaliki obtaczamy w cukrze pudrze z wanilią. Wkładamy do pudełka i zostawiamy do przegryzienia.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Babci waniliowe rohlíczki
Babci waniliowe rohliki są ulubionym tradycyjnym czeskim ciastkiem bożonarodzeniowym. Te kruche i pachnące rohliki przygotowuje się z delikatnego ciasta, które mieszane jest z mielonymi orzechami i cukrem waniliowym. Po upieczeniu obtacza się je w cukrze pudrze, co nadaje im słodki i delikatny wygląd. Z ciepłym smakiem i niepowtarzalnym zapachem przypominają domowe ciepło i bożonarodzeniową atmosferę. Każdy kęs wywołuje wspomnienia o świątecznych chwilach spędzonych z rodziną i przyjaciółmi.