Ciastka linzerdowe
Klasyczne ciastka linzerskie nie powinny zabraknąć na żadnym wigilijnym stole. Jeśli lubisz słodkie, możesz je przygotować także w ciągu roku.
Składniki, których potrzebujesz
300 g mąka pszenna
200 g masło
2 szt. żółtko
150 g cukier puder
100 g cukier puder
farsz
1 słoik dżem
Sposób przygotowania
Na stół wsypujemy mąkę, dodajemy miękkie masło, cukier, żółtka i zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po schłodzeniu ciasto wałkujemy na cienki placek i wykrawamy różne kształty ciasteczek. Układamy na blaszce i pieczemy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 10 minut w temperaturze 175 °C.
Upieczone ciasteczka przekładamy marmoladą i posypujemy cukrem pudrem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Ciastka linzerdowe
Ciasteczka linzer to tradycyjny bożonarodzeniowy przysmak pochodzący z Linz w Austrii. Ten ulubiony deser charakteryzuje się kruchą teksturą i pysznym smakiem. Składa się z dwóch warstw ciasta, które są połączone ulubionym dżemem, najczęściej morelowym lub malinowym. Na powierzchni często dekoruje się je cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Ciasteczka linzer piecze się nie tylko w czasie świąt, ale również podczas różnych rodzinnych uroczystości i świąt, a ich przygotowanie jest przekazywane z pokolenia na pokolenie.