Kule rumowe z kokosem

Kulki rumowe należą do najpopularniejszych świątecznych słodyczy, które się nie piecze. Mają zapach rumu, mielonych orzechów i kokosu, co zawsze jest przyjemne…
Składniki, których potrzebujesz
150 g biszkoptów dziecięcych
100 g rodzynek
60 g masła (1/4 kostki masła)
2 łyżki tartych orzechów włoskich
2 łyżki kakao
3 łyżki cukru pudru
100 ml rumu (wg smaku)
Do obtoczenia
wiórki kokosowe
Sposób przygotowania
Najpierw drobno siekamy rodzynki, następnie zalewamy je rumem i zostawiamy na godzinę do namoczenia.
Masło roztapiamy w mikrofali. Biszkopty kruszymy i mieszamy je z kakao, orzechami i cukrem.
Wszystkie składniki razem mieszamy, zalewamy roztopionym masłem i dodajemy rodzynki namoczone w rumie.
Masę formujemy w małe kulki, które na koniec obtaczamy w wiórkach kokosowych.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Kule rumowe z kokosem
Kuleczki rumowe z kokosem są popularnym słodyczem, który łączy intensywny smak rumu z delikatnością kokosa. Te kuleczki zazwyczaj wytwarza się z mielonych herbatników, kakao i roztopionego masła, które następnie mieszane są z rumem i obtaczane w kokosie. Są idealnym poczęstunkiem na przyjęcia lub jako słodki prezent. Przygotowanie jest proste i szybkie, co czyni je ulubionym wyborem dla domowych piekarzy. Te kuleczki zachwycą nie tylko dorosłych, ale i dzieci swoją pyszną kombinacją smaków i tekstur.