Faszerowane muszelki
![Faszerowane muszelki](/i/pl/faszerowane-muszelki.jpg)
Na stół wsypiemy odważoną mąkę półgrubą, w której zrobimy wgłębienie i wbijemy do niego jajko. Do tego wlewamy dużego szklankę wody, dodajemy pokrojone, miękkie masło. Wyrobimy ciasto, które na noc włożymy do lodówki.
Składniki, których potrzebujesz
na obtoczenie cukier puder
1 łyżeczka cukier waniliowy
nadzienie 110 g mielone orzechy
110 g cukier kryształ
1 szt. jajko
3 szt. żółtka
ciasto 280 g masło
zimna woda
280 g mąka półtłusta
1 szt. jajko
Sposób przygotowania
Zanim przystąpimy do ciasta, przygotujemy nadzienie. W misce ubicie cukier z żółtkami i całym jajkiem. Następnie wmieszamy orzechy.
Posypujemy mąką miejsce, gdzie będziemy wałkować ciasto. Wałkujemy placka, z którego wykrawamy krążki. Na nie nakładamy łyżeczką nadzienie, a brzegi zaginamy do siebie, żeby nadzienie nie wypłynęło.
Układamy na natłuszczonej blasze, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy 6-8 minut.
Mieszamy cukier waniliowy z pudrem i w nim jeszcze ciepłe muszelki obtaczamy. Aby nam przetrwały, odkładamy ciastka w chłodne miejsce.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Faszerowane muszelki
Faszerowane muszelki to pyszne danie, które łączy w sobie smak i estetykę. Zwykle składają się z makaronowych muszelek wypełnionych mieszanką sera, mięsa i przypraw. Te delikatne faszerowane makarony są następnie zapiekane w sosie, często z pomidorami lub beszamelem, i posypane serem. Są popularne nie tylko w domowej kuchni, ale także w restauracjach, gdzie podawane są jako danie główne lub przystawka. Faszerowane muszelki oferują możliwości eksperymentowania z składnikami, dzięki czemu każdy stół może cieszyć się unikalną wersją tego dania.