Bruschetta z pomidorami

Bruschetta z pomidorami
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 1

Bruschetta to tradycyjna włoska przystawka, która cieszy się popularnością od stuleci. Opiekany tost podawany jest z mieszanką pomidorów doprawioną czosnkiem.

Składniki, których potrzebujesz

2 koktajlowe pomidory
3 liście bazylii
szczypta soli morskiej
szczypta zmielonego pieprzu
1 mały ząbek czosnku
2 krople oliwy z oliwek (lub 1 psiknięcie)
parmezan
bagietki

Sposób przygotowania

Pokrójmy pomidory na małe kawałki.

Do pomidorów dodajemy posiekaną bazylię, solimy i pieprzymy, dodajemy zmiażdżony czosnek, olej i wszystko dokładnie mieszamy.

Zostawiamy to do ostygnięcia.

Pod grillem opiekamy plastry bagietki, aż nabiorą lekko złotego koloru.

Na nich kładziemy mieszankę pomidorową, posypujemy parmezanem i dekorujemy świeżą bazylią.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Bruschetta z pomidorami

Bruschetta z pomidorami to ulubiona włoska przystawka, która przygotowywana jest z świeżego chleba, zwykle ciabatta lub bagietki, opiekana na grillu lub w piekarniku. Na jej powierzchnię nakłada się mieszankę pokrojonych dojrzałych pomidorów, świeżej bazylii, oliwy z oliwek, czosnku i soli. Ta prosta kombinacja składników tworzy orzeźwiające i smaczne danie, idealne jako lekka przekąska lub przystawka na letniej imprezie. Bruschetta jest popularna nie tylko z powodu swojego smaku, ale także z powodu szybkości i łatwości przygotowania.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 5.0/5 (48 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Przystawka
Tag: grill, przekąska, łatwy, szybki, święto / niedziela, zwykły dzień, kolacja, tani, czeski, łatwy, dla początkujących, w ciągu 30 minut, piec, przystawki, dania warzywne, ciepły, włoski

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Bruschetta z pomidorami.

Dodaj komentarz