Bruschetta z pomidorami

Bruschetta to tradycyjna włoska przystawka, która cieszy się popularnością od stuleci. Opiekany tost podawany jest z mieszanką pomidorów doprawioną czosnkiem.
Składniki, których potrzebujesz
2 koktajlowe pomidory
3 liście bazylii
szczypta soli morskiej
szczypta zmielonego pieprzu
1 mały ząbek czosnku
2 krople oliwy z oliwek (lub 1 psiknięcie)
parmezan
bagietki
Sposób przygotowania
Pokrójmy pomidory na małe kawałki.
Do pomidorów dodajemy posiekaną bazylię, solimy i pieprzymy, dodajemy zmiażdżony czosnek, olej i wszystko dokładnie mieszamy.
Zostawiamy to do ostygnięcia.
Pod grillem opiekamy plastry bagietki, aż nabiorą lekko złotego koloru.
Na nich kładziemy mieszankę pomidorową, posypujemy parmezanem i dekorujemy świeżą bazylią.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Bruschetta z pomidorami
Bruschetta z pomidorami to ulubiona włoska przystawka, która przygotowywana jest z świeżego chleba, zwykle ciabatta lub bagietki, opiekana na grillu lub w piekarniku. Na jej powierzchnię nakłada się mieszankę pokrojonych dojrzałych pomidorów, świeżej bazylii, oliwy z oliwek, czosnku i soli. Ta prosta kombinacja składników tworzy orzeźwiające i smaczne danie, idealne jako lekka przekąska lub przystawka na letniej imprezie. Bruschetta jest popularna nie tylko z powodu swojego smaku, ale także z powodu szybkości i łatwości przygotowania.