Kremowa zupa groszkowa z miętą

Kromki chleba pokroimy w kostkę i podsmażymy na łyżce masła razem z przeciśniętym czosnkiem.
Składniki, których potrzebujesz
1 garść mięta
2 łyżki masło
600 ml bulion drobiowy
100 ml śmietana kwaśna
1 sztuka por
2 kromki chleb tostowy
1 sztuka cebula
1 ząbek czosnek
150 g mrożony groszek
według smaku sól
pieprz
Sposób przygotowania
Drobno posiekaną cebulę i pokrojony w plastry por dodajemy do garnka, w którym tymczasem rozgrzaliśmy łyżkę masła. Smażymy przez 8-10 minut.
Zalewamy kurczakowym bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy groszek i gotujemy przez około 4 minuty.
Zdejmujemy z palnika i przyprawiamy pieprzem, solą oraz dodajemy posiekaną miętę. Miksujemy za pomocą blendera ręcznego i stopniowo ubijamy śmietanę.
Zupę podajemy razem z wcześniej przygotowanymi grzankami.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Kremowa zupa groszkowa z miętą
Zupa krem z grochu z miętą to orzeźwiające i kremowe danie, które łączy delikatność grochu z aromatyczną miętą. Ta zupa przygotowywana jest ze świeżego lub mrożonego grochu, który jest ugotowany, a następnie zmiksowany na gładką konsystencję. Dodanie śmietany nadaje bogaty smak i kremowość, podczas gdy mięta wnosi świeży akcent. Jest idealna jako lekka przystawka lub jako samodzielne danie, szczególnie w ciepłych miesiącach. Serwuj ją z kawałkiem świeżego pieczywa dla doskonałej kombinacji smaków.