Zielony szparag z sosem hollandzkim

Zielony szparag z sosem holenderskim należy do podstawowych elementów świata gastronomii. Na wiosnę zaczyna się sezon na szparagi i zdecydowanie nie powinieneś go przegapić. Połączenie świeżych, najlepiej lokalnych szparagów z prostym, ale wyrafinowanym sosem holenderskim zasługuje na gwiazdkę Michelin. Zielony szparag z sosem holenderskim robi się łatwo, jednak sposób musi być dokładnie przestrzegany. Najlepiej smakuje delikatnie pieczony, ale możesz go również bardzo krótko ugotować w wodzie lub na parze.
Składniki, których potrzebujesz
500 g zielonego asparagus o średniej grubości łodyg
1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
sól
świeżo mielony pieprz
1 sztuka żółtka
1 i 1/2 łyżeczki soku z cytryny
1 szczypta pieprzu cayenne
55 g roztopionego masła
1 szczypta soli
Sposób przygotowania
Najpierw odetnij sztywne końce łodyg szparagów w miejscu, gdzie jeszcze dają się dobrze zgiąć, i rozgrzej piekarnik do 230 °C.
Szparagi włóż do płaskiego naczynia do pieczenia lub na blachę do pieczenia. Końce powinny kierować się na zewnątrz, a szczyty do środka, ponieważ pieką się szybciej na brzegach. Wystarczy im około 10 minut, w połowie tego czasu lekko potrząśnij szparagami, aby się równomiernie upiekły.
Teraz zabierz się za sos hollandaise. Żółtko, sok z cytryny i pieprz cayenne krótko zmiksuj, pozostawiając mikser na małych obrotach i dodawaj masło, aż powstanie gładki, kremowy sos. Jeśli będzie wydawać się zbyt gęsty, dodaj trochę letniej wody. Nie zapomnij spróbować i ewentualnie dosolić.
Szparagi zielone z sosem hollandaise podawaj z mielonym pieprzem i ciepłym sosem. Smacznego!
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Zielony szparag z sosem hollandzkim
Zielona szparag z sosem holenderskim to pyszna potrawa, która doskonale łączy delikatny smak zielonego szparagu z bogatym, kremowym sosem. Szparag, jako warzywo sezonowe, jest bogaty w witaminy i minerały, co czyni go zdrowym wyborem. Sos holenderski, przygotowany z masła, żółtek jaj i soku cytrynowego, nadaje potrawie delikatny i zrównoważony smak. Ta kombinacja jest idealna jako przystawka lub lekki danie główne. Podczas serwowania dobrze jest ozdobić potrawę świeżo mielonym pieprzem lub szczypiorkiem, aby podkreślić smak.