Rolada szpinakowa z nadzieniem twarogowym

Rolada szpinakowa z nadzieniem twarogowym
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Z rozmrożonego szpinaku wyciskamy wodę, mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia i żółtkami. Dodajemy ubitą pianę z białek i solimy. Tak wymieszamy i powstałą masę kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na której ją rozsmarowujemy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200°C i pieczemy przez 10-15 minut.

Składniki, których potrzebujesz

czerwona papryka
nadzienie 200 g śmietana
sól
250 g miękkie twaróg
3 ząbki czosnek
100 g starty ser
ciasto 1 szczypta proszek do pieczenia
sól
1 kostka mrożony szpinak
3 łyżki grubo mielona mąka
4 szt. jajka

Sposób przygotowania

Tymczasem przygotujemy nadzienie z twarogu, startego sera, śmietany i utartego czosnku.

Upieczony placek szpinakowy zdejmujemy z blachy i kładziemy na nowy papier do pieczenia.

Papier, na którym się piekło, ściągamy, kładziemy na placek i razem z tym nowym zwijamy. Kiedy rolada ostygnie, rozwijamy ją, ściągamy i wyrzucamy stary papier do pieczenia i smarujemy nadzieniem. Posypujemy drobno pokrojoną czerwoną papryką i tym razem bez papieru do pieczenia znowu zwijamy.

Roladę wkładamy do lodówki, aby schłodziła się. Następnie kroimy na plastry i podajemy jako przystawkę lub przysmak.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Rolada szpinakowa z nadzieniem twarogowym

Rolada szpinakowa z nadzieniem twarogowym to smaczne i zdrowe danie, które zachwyca nie tylko kolorem, ale także pysznym smakiem. Ta rolada przygotowywana jest z drobno mielonego szpinaku, który pieczony jest na cienkiej blasze, a następnie nadziewana jest kremową mieszanką twarogową, często wzbogaconą ziołami lub czosnkiem. Serwuje się jako doskonała przystawka lub lekki danie główne i jest popularna ze względu na swoją wartość odżywczą oraz atrakcyjny wygląd. Idealny wybór dla wegetariańskiego odżywiania!

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.4/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Smaki, Przystawka, Wegetariańskie, Warzywa
Štítky: Kuchnia czeska, przepis wegetariański

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Rolada szpinakowa z nadzieniem twarogowym.

Dodaj komentarz