Rolada szpinakowa z nadzieniem twarogowym
Z rozmrożonego szpinaku wyciskamy wodę, mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia i żółtkami. Dodajemy ubitą pianę z białek i solimy. Tak wymieszamy i powstałą masę kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na której ją rozsmarowujemy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200°C i pieczemy przez 10-15 minut.
Składniki, których potrzebujesz
czerwona papryka
nadzienie 200 g śmietana
sól
250 g miękkie twaróg
3 ząbki czosnek
100 g starty ser
ciasto 1 szczypta proszek do pieczenia
sól
1 kostka mrożony szpinak
3 łyżki grubo mielona mąka
4 szt. jajka
Sposób przygotowania
Tymczasem przygotujemy nadzienie z twarogu, startego sera, śmietany i utartego czosnku.
Upieczony placek szpinakowy zdejmujemy z blachy i kładziemy na nowy papier do pieczenia.
Papier, na którym się piekło, ściągamy, kładziemy na placek i razem z tym nowym zwijamy. Kiedy rolada ostygnie, rozwijamy ją, ściągamy i wyrzucamy stary papier do pieczenia i smarujemy nadzieniem. Posypujemy drobno pokrojoną czerwoną papryką i tym razem bez papieru do pieczenia znowu zwijamy.
Roladę wkładamy do lodówki, aby schłodziła się. Następnie kroimy na plastry i podajemy jako przystawkę lub przysmak.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Rolada szpinakowa z nadzieniem twarogowym
Rolada szpinakowa z nadzieniem twarogowym to smaczne i zdrowe danie, które zachwyca nie tylko kolorem, ale także pysznym smakiem. Ta rolada przygotowywana jest z drobno mielonego szpinaku, który pieczony jest na cienkiej blasze, a następnie nadziewana jest kremową mieszanką twarogową, często wzbogaconą ziołami lub czosnkiem. Serwuje się jako doskonała przystawka lub lekki danie główne i jest popularna ze względu na swoją wartość odżywczą oraz atrakcyjny wygląd. Idealny wybór dla wegetariańskiego odżywiania!