Chińskie sajgonki
Na drobne kawałki pokroimy oczyszczone, osuszone filety z kurczaka i na patelni je podsmażymy. Do tego dodamy mieszankę warzyw i również podsmażymy. Jeśli byśmy mieli to zbyt płynne, dzięki rozmrożonym warzywom, to wodę z patelni odcedzimy lub zagęścimy mąką ziemniaczaną. Posolimy, popieprzymy, dodamy sos sojowy, cynamon i imbir. Farsz nie może być rzadki, inaczej nie będzie się dało go nadziać.
Składniki, których potrzebujesz
500 g pierś kurczaka
1 szczypta mielony biały pieprz
1 - 2 łyżki skrobia
papier ryżowy
500 g mrożone warzywa
do smaku 2 - 3 łyżki sos sojowy
1 szczypta mielony imbir
1 szczypta mielona cynamon
sól
w razie potrzeby olej do smażenia
Sposób przygotowania
Następnie w misce z wodą przygotowujemy papier ryżowy, który powinien być dostępny w większości sklepów. Gdy papier zmięknie, napełniamy go farszem, zwijamy w rulony i końce zaginamy, aby farsz się nie wylał. Jeśli nam to nie wychodzi, można spróbować zawinąć w dwa arkusze papieru.
W ten sposób smażymy rulony, aż będą złociste. Możemy podawać od razu, z dodatkami lub bez.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Chińskie sajgonki
Chińskie sajgonki, znane również jako wiosenne rolls, są popularnym daniem w kuchni wschodniej. Te kruche rolki zazwyczaj przygotowuje się z cienkiego ciasta i