Chlebek bananowy

Masło z cukrem dokładnie wymieszaj, a następnie, przy ciągłym mieszaniu, dodaj jajka. Banany rozgnieć widelcem i razem z ich skórką i sokiem wmieszaj do masy jajecznej. Czekoladę...
Składniki, których potrzebujesz
100 g masła (miękkiego)
100 g cukru
2 jajka
2 banany
skórka z pomarańczy
3 łyżki soku pomarańczowego
75 g czekolady (starta)
250 g mąki pszennej (typ 450)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
60 g orzechów (posiekanych)
Sposób przygotowania
Utrzyj masło z cukrem, a następnie wciąż mieszając dodaj jajka.
Banany rozgnieć widelcem i wmieszaj je razem ze skórką i sokiem do piany z jajek.
Czekoladę połącz z mąką, proszkiem do pieczenia i orzechami, a następnie dodaj do pozostałych składników.
Gęste ciasto wlej do natłuszczonej i wysypanej formy na chlebki i piecz w wcześniej nagrzanym piekarniku w 175 stopniach.
Możemy polać polewą czekoladową.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Chlebek bananowy
Chlebek bananowy to pyszny i wilgotny wypiek, który charakteryzuje się intensywnym smakiem dojrzałych bananów. Ten prosty przepis wykorzystuje dojrzałe banany, które nadają mu przyjemną słodycz i delikatną teksturę. Często dodaje się do niego orzechy, kawałki czekolady lub przyprawy, takie jak cynamon. Jest idealny na śniadanie lub podwieczorek i wspaniale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ponadto to świetny sposób na wykorzystanie przejrzałych bananów, które w przeciwnym razie trafiłyby do kosza.