Czeskie naleśniki jak u babci

Czeskie naleśniki jak u babci
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 25 minut
Porcje: 4

Przepis na naleśniki może mieć wiele form. We Francji naleśniki nazywają się crêpes lub galettes, a w Ameryce natkniesz się na ich znane pancakes. Ten przepis na naleśniki nosi nazwę czeskie naleśniki jak u babci, więc oczywiste jest, że jest to przepis na naleśniki czysto domowy. To takie pieszczotliwe dla tradycjonalistów. Tylko, że jest to przesadnie dobre. Do podstawowego przepisu możesz dodać jeszcze jedno lub dwa jajka. Potem jednak uważaj na konsystencję, pozostałe składniki musisz odpowiednio dostosować. Również w przepisie na naleśniki spróbuj włożyć ciasto na naleśniki na około godzinę do lodówki. Naleśniki będą jeszcze o wiele lepsze. Potem wystarczy rozgrzać na patelni olej i zawsze na jeden naleśnik wlać tyle ciasta, aby naleśnik nie był zbyt gruby, przez co nie będzie dobrze wypieczony, lub zbyt cienki, przez co będzie się rwał. Więc do dzieła i smacznego!

Składniki, których potrzebujesz

250 ml półtłustego mleka
4 jajka
szczypta soli
140 g mąki pszennej
cukier waniliowy lub cynamon

Sposób przygotowania

Wszystkie suche składniki wymieszaj ze sobą.

Następnie dodaj jajka i bardzo powoli oraz delikatnie wlewaj mleko. Na początku ciasto będzie gęstsze, ale ostatecznie przekształci się w piękne ciasto wlewane.

Na średnim ogniu rozgrzej na nieprzywierającej patelni odrobinę oleju i do dzieła z smażeniem. Pierwsza jest próbna, potem już ocenisz ilość ciasta, a naleśniki będą jak od babci.

Dekoruj i podawaj. W tym momencie fantazji nie ma końca.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Czeskie naleśniki jak u babci

Polskie naleśniki jak u babci są znane ze swojej delikatnej struktury i pysznego smaku. Są cienkie, lekkie i doskonale miękkie. Ciasto przygotowuje się z mąki, mleka, jajek i szczypty soli. Są idealne z nadzieniem z domowego dżemu, twarogu lub świeżych owoców. Ulubioną klasyką jest również posypanie cukrem pudrem i cynamonem. Naleśniki często podawane są jako słodkie zakończenie niedzielnego obiadu lub jako samodzielny deser. Niezależnie od dodatków, zawsze pachną i smakują tak, jakby przygotowała je babcia, co czyni je nostalgijnym daniem.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.7/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Czeski, Smaki, Desery, Smakołyki, Danie główne, Ciasto, Owocowe, Naleśniki, Dla dzieci, Śniadanie
Štítky: Kuchnia czeska, przystawka, jedzenie dla dzieci, deser, danie główne, deser, przystawka, przystawka, przepis wegetariański

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Czeskie naleśniki jak u babci.

Dodaj komentarz