Czeskie naleśniki jak u babci
Przepis na naleśniki może mieć wiele form. We Francji naleśniki nazywają się crêpes lub galettes, a w Ameryce natkniesz się na ich znane pancakes. Ten przepis na naleśniki nosi nazwę czeskie naleśniki jak u babci, więc oczywiste jest, że jest to przepis na naleśniki czysto domowy. To takie pieszczotliwe dla tradycjonalistów. Tylko, że jest to przesadnie dobre. Do podstawowego przepisu możesz dodać jeszcze jedno lub dwa jajka. Potem jednak uważaj na konsystencję, pozostałe składniki musisz odpowiednio dostosować. Również w przepisie na naleśniki spróbuj włożyć ciasto na naleśniki na około godzinę do lodówki. Naleśniki będą jeszcze o wiele lepsze. Potem wystarczy rozgrzać na patelni olej i zawsze na jeden naleśnik wlać tyle ciasta, aby naleśnik nie był zbyt gruby, przez co nie będzie dobrze wypieczony, lub zbyt cienki, przez co będzie się rwał. Więc do dzieła i smacznego!
Składniki, których potrzebujesz
250 ml półtłustego mleka
4 jajka
szczypta soli
140 g mąki pszennej
cukier waniliowy lub cynamon
Sposób przygotowania
Wszystkie suche składniki wymieszaj ze sobą.
Następnie dodaj jajka i bardzo powoli oraz delikatnie wlewaj mleko. Na początku ciasto będzie gęstsze, ale ostatecznie przekształci się w piękne ciasto wlewane.
Na średnim ogniu rozgrzej na nieprzywierającej patelni odrobinę oleju i do dzieła z smażeniem. Pierwsza jest próbna, potem już ocenisz ilość ciasta, a naleśniki będą jak od babci.
Dekoruj i podawaj. W tym momencie fantazji nie ma końca.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Czeskie naleśniki jak u babci
Polskie naleśniki jak u babci są znane ze swojej delikatnej struktury i pysznego smaku. Są cienkie, lekkie i doskonale miękkie. Ciasto przygotowuje się z mąki, mleka, jajek i szczypty soli. Są idealne z nadzieniem z domowego dżemu, twarogu lub świeżych owoców. Ulubioną klasyką jest również posypanie cukrem pudrem i cynamonem. Naleśniki często podawane są jako słodkie zakończenie niedzielnego obiadu lub jako samodzielny deser. Niezależnie od dodatków, zawsze pachną i smakują tak, jakby przygotowała je babcia, co czyni je nostalgijnym daniem.