Domowa ciemna i jasna czekolada na Święta Bożego Narodzenia

Domowa ciemna i jasna czekolada na Święta Bożego Narodzenia
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 10 minut
Porcje: 2

Świąteczna czekolada przygotowana w domu to miły dodatek, który nada twoim świętom osobisty charakter. Czekoladę można podawać samodzielnie, lub napełnić orzechami czy…

Składniki, których potrzebujesz

Czekolada biała
250 g utwardzonego 100% tłuszczu (Omega, Iva)
150 g cukru pudru
100 g suszonej śmietany
60 g wiórków kokosowych
1 opakowanie cukru o smaku rumowym
1/2 opakowania cukru waniliowego

Czekolada ciemna
250 g utwardzonego 100% tłuszczu
150 g cukru pudru
100 g kakao
1 budyń czekoladowy (proszek)

Sposób przygotowania

W kąpieli wodnej rozpuszczamy tłuszcz. Następnie dodajemy cukier pudru, suszoną śmietanę, wiórki kokosowe i oba rodzaje cukru.

Mieszankę mieszamy i natychmiast wlewamy do przygotowanych form. Następnie umieszczamy je na kilka minut w zamrażarce, a potem wykładamy.

Ciemna czekolada: Tłuszcz rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie dodajemy cukier, kakao i budyń kakaowy i wszystko dokładnie mieszamy. Wlewamy do foremek i kontynuujemy w ten sam sposób jak przy białej czekoladzie.

Po wyjęciu z foremek przechowujemy w chłodnym miejscu.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Domowa ciemna i jasna czekolada na Święta Bożego Narodzenia

Domowa ciemna i jasna czekolada bożonarodzeniowa to pyszna przyjemność, która dodaje świątecznego klimatu każdemu stołowaniu. Ciemna czekolada oferuje bogaty, intensywny smak z nutą goryczy, podczas gdy jasna czekolada przynosi delikatniejszą słodycz, często wzbogaconą o mleczne nuty. Obie wersje doskonale uzupełniają orzechy, suszone owoce lub przyprawy, takie jak cynamon czy goździki. Domowa produkcja czekolady umożliwia indywidualne modyfikacje i kreatywność, co czyni ją idealnym prezentem dla przyjaciół i rodziny.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.8/5 (36 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Wyroby cukiernicze
Tag: Wielkanoc, cukierek, gotowanie, święto / niedziela, czeski, łatwy, dla początkujących, słodki, impreza dla dzieci, domowej roboty czekolada, walentynki

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Domowa ciemna i jasna czekolada na Święta Bożego Narodzenia.

Dodaj komentarz