Pączki

Pączki
Czas przygotowania: 70 minut
Czas gotowania: 15 minut
Porcje: 4

Donuty kiedyś pachniały wszędzie. Pamiętam, jak szliśmy z mamą i dziadkiem po Szumperku. W jednym zakątku rynku kobiety smażyły donuty. Boże, to była dobrota! Przepis na donuty istnieje przy tym w wielu wersjach. Przedstawiamy jedną z nich. Donuty i ich przepis są popularne nie tylko w naszym kraju, ale także w Ameryce, Austrii, Niemczech czy w Polsce. Wszędzie przybierają trochę inny kształt, ale w podstawie pozostają takie same. A mianowicie puszyste ciasto, lekko smażone, z słodkim nadzieniem, posypane cukrem. Spróbujcie ich również. Oprócz tego, że zaoszczędzicie, zdobędziecie kolejny przepis do swojego kulinarnego portfolio, tym razem na donuty.

Składniki, których potrzebujesz

500 g mąki półtłustej + do posypania blatu roboczego
szczypta soli
3 torebki cukru wanilinowego
skórka z cytryny (z jednej cytryny)
4–5 sztuk żółtek
250 ml mleka
50 g masła
2–3 łyżki rumu (Tuzemák)
1 kostka (42 g) lub 1 torebka suszonych drożdży
dżem
olej
cukier puder (do posypania)

Sposób przygotowania

Najpierw do większej miski przesiać mąkę z solą. Następnie dodać cukier i skórkę cytrynową. Na szczycie kopca w misce zrobić dołek, do którego wlać żółtka, letnie mleko, roztopione masło i rum. Na końcu do powstającego ciasta pokruszyć drożdże.

Jesteś gotowy na wspaniałe ciasto na pączki. Wszystko dokładnie wymieszaj i wypracuj elastyczne i nieodparte ciasto. Lekko posyp je mąką i przykryte ściereczką pozostaw ciasto na pączki do wyrośnięcia na co najmniej godzinę w ciepłym miejscu. Podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na posypanym mąką blacie w kształt prostokąta, który powinien mieć około 1,5 centymetra grubości.

Na połowie rozłóż kulki dżemu, który lubisz, a drugą połową je przykryj. Następnie wycinaj pączki na przykład za pomocą okrągłej szklanki. Kontynuuj w ten sposób, aż obrobisz całe ciasto.

Na koniec wlej do mniejszego garnka większą ilość oleju, pozwól mu się dobrze rozgrzać i smaż pączki z obu stron na złoty kolor. Usmażone pączki układaj na papierowych ręcznikach, aby wchłonęły nadmiar oleju. Następnie posyp je białą czapeczką w postaci cukru pudru. Smacznego!

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Pączki

Pączki są ulubionym słodkim wypiekiem. Tradycyjnie mają okrągły kształt, są smażone i nadziewane pysznymi farszami, takimi jak dżem, czekolada lub krem waniliowy. Powierzchnia pączków często posypana jest cukrem pudrem lub polewą. To delikatne danie jest popularne nie tylko w Czechach, ale także na świecie. Pączki często serwowane są na śniadanie, podwieczorek lub jako słodki deser do kawy. Istnieje wiele różnych wariantów i smaków, więc każdy może wybrać swój ulubiony. Są synonimem przytulnej atmosfery i domowego klimatu.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.7/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Czeski, Smaki, Wyroby cukiernicze, Desery, Smakołyki, Ciasto, Dla dzieci, Makarony
Štítky: przystawka, cukierek, jedzenie dla dzieci, deser, pączek, pączki, ciasto

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Pączki.

Dodaj komentarz