Szybkie miodowe pierniczki
Zaczniemy od ciasta, w którym w garnku mieszamy Herę z miodem i cukrem pudrem. To przelewamy do miski razem z jajkami, przyprawą korzenną i mąką, którą dosypujemy stopniowo. Na końcu dodajemy sodę. Wszystko dokładnie wyrabiamy na twardsze ciasto i odkładamy do lodówki na pół godziny, aby odpoczęło.
Składniki, których potrzebujesz
na posmarowanie 2 szt. jajko
polewa 1 łyżeczka skrobia
1/2 szt. cytryna
30 dkg cukier puder
2 szt. białko
ciasto 2 łyżki miód
5 dkg Hera
13 dkg cukier puder
30 dkg mąka pszenna
2 łyżeczki przyprawa korzenna
2 szt. jajko
1 łyżka soda
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C.
Na podsypanej mąką powierzchni wałkujemy ciasto na grubość około pół centymetra. Bierzemy foremki i wycinamy kształty. Te wykrojone kształty układamy na przygotowanej blasze z papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 3-5 minut, aż pierniczki się zrumienią.
Po wyjęciu smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Przygotowujemy lukier, mieszając cukier, sok z cytryny i białko, ubijamy na białą gładką masę.
Lukrem dekorujemy pierniczki i odkładamy do odstania na następny dzień.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Szybkie miodowe pierniczki
Szybkie miodowe pierniczki to ulubiony deser, który zachwyca swoją miękką i aromatyczną teksturą. Przygotowanie jest proste i szybkie; wystarczy wymieszać miód, cukier i przyprawy z mąką i wyrobić ciasto. Po krótkim odstaniu ciasto wałkuje się, wycina się różne kształty i piecze na złoto. Te pierniczki można dekorować lukrem lub podawać same. Są idealne na świąteczny stół lub jako słodka nagroda dla dzieci. Ciesz się ich przygotowaniem i nie zapomnij o małej degustacji zaraz po upieczeniu!