Kokoszki
Weźmiemy białka jajek, które ubijemy na sztywną pianę. Do tego dodamy jedną połowę cukru pudru i razem ponownie ubijemy na sztywno.
Składniki, których potrzebujesz
160 g wiórki kokosowe
1/2 szt. cytryna - sok
160 g cukier puder
masło do natarcia blachy
4 szt. białko
Sposób przygotowania
Kokos mieszamy z drugą połową cukru, dodajemy sok z cytryny i stopniowo wmiksowujemy do już przygotowanej piany.
Przygotowujemy natłuszczoną blachę, na którą łyżeczką kładziemy kopczyki z piany. Pieczemy w umiarkowanej temperaturze 140°C.
Kokoski są po upieczeniu gotowe.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Kokoszki
Kokoski to popularne czeskie słodycze, które zdobyły serca wielu smakoszy. Te małe przysmaki są wytwarzane z wiórków kokosowych, cukru i białek, co sprawia, że są lekkie i chrupiące. Kokoski często piecze się na złoty kolor i mają pyszny słodki smak. Są idealnym deserem do filiżanki kawy lub herbaty. Wariacja kokosowych ciasteczek obejmuje również polewę czekoladową, która dodaje dodatkowego wymiaru smaku. Kokoski są zatem świetnym wyborem dla każdego miłośnika słodyczy.