Tart zmielony wielkanocny baranek
Nagrzejemy piekarnik do 180°C. Weźmiemy formę na baranka, którą smarujemy i wysypujemy.
Składniki, których potrzebujesz
1 szklanka mleko
1 szt. proszek do pieczenia
35 dkg mąka tortowa
14 dkg masło
20 dkg cukier kryształ
1 łyżeczka skórka cytrynowa
4 szt. jajka
wg potrzeby tłuszcz do wysmarowania
bułka tarta do posypania
Sposób przygotowania
Oddzielamy żółtka od białek. Następnie ucieramy cukier z masłem i żółtkami. Do tego dodajemy mleko, sztywną pianę z białek, skórkę cytrynową i mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy.
Do przygotowanej formy wlewamy to ciasto. Baranka wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 45 minut. Po upieczeniu, wyjmujemy baranka z formy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Wielkanocnego baranka można jeszcze polać roztopioną czekoladą...
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Tart zmielony wielkanocny baranek
Tradycyjny wielkanocny baranek to tradycyjny czeski deser wielkanocny, który piecze się w specjalnej formie w kształcie baranka. Ten pyszny ciasto przygotowuje się z drobno utartych składników, takich jak jajka, cukier, mąka i masło, często dodawane są również wanilia i skórka cytrynowa dla wyrazistszego smaku. Po upieczeniu baranek zazwyczaj posypuje się cukrem i może być ozdobiony lukrem lub czekoladą. Ten słodki symbol wiosny jest ulubiony nie tylko za swój smak, ale także za piękny wygląd, który cieszy na uroczystym stole podczas świąt wielkanocnych.
Tomáš Rohlena