Tart zmielony wielkanocny baranek
Nagrzejemy piekarnik do 180°C. Weźmiemy formę na baranka, którą smarujemy i wysypujemy.
Składniki, których potrzebujesz
1 szklanka mleko
1 szt. proszek do pieczenia
35 dkg mąka tortowa
14 dkg masło
20 dkg cukier kryształ
1 łyżeczka skórka cytrynowa
4 szt. jajka
wg potrzeby tłuszcz do wysmarowania
bułka tarta do posypania
Sposób przygotowania
Oddzielamy żółtka od białek. Następnie ucieramy cukier z masłem i żółtkami. Do tego dodajemy mleko, sztywną pianę z białek, skórkę cytrynową i mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy.
Do przygotowanej formy wlewamy to ciasto. Baranka wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 45 minut. Po upieczeniu, wyjmujemy baranka z formy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Wielkanocnego baranka można jeszcze polać roztopioną czekoladą...
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Tart zmielony wielkanocny baranek
Tradycyjny wielkanocny baranek to tradycyjny czeski deser wielkanocny, który piecze się w specjalnej formie w kształcie baranka. Ten pyszny ciasto przygotowuje się z drobno utartych składników, takich jak jajka, cukier, mąka i masło, często dodawane są również wanilia i skórka cytrynowa dla wyrazistszego smaku. Po upieczeniu baranek zazwyczaj posypuje się cukrem i może być ozdobiony lukrem lub czekoladą. Ten słodki symbol wiosny jest ulubiony nie tylko za swój smak, ale także za piękny wygląd, który cieszy na uroczystym stole podczas świąt wielkanocnych.