Tart zmielony wielkanocny baranek

Tart zmielony wielkanocny baranek
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Nagrzejemy piekarnik do 180°C. Weźmiemy formę na baranka, którą smarujemy i wysypujemy.

Składniki, których potrzebujesz

1 szklanka mleko
1 szt. proszek do pieczenia
35 dkg mąka tortowa
14 dkg masło
20 dkg cukier kryształ
1 łyżeczka skórka cytrynowa
4 szt. jajka
wg potrzeby tłuszcz do wysmarowania
bułka tarta do posypania

Sposób przygotowania

Oddzielamy żółtka od białek. Następnie ucieramy cukier z masłem i żółtkami. Do tego dodajemy mleko, sztywną pianę z białek, skórkę cytrynową i mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy.

Do przygotowanej formy wlewamy to ciasto. Baranka wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 45 minut. Po upieczeniu, wyjmujemy baranka z formy i pozostawiamy do ostygnięcia.

Wielkanocnego baranka można jeszcze polać roztopioną czekoladą...

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Tart zmielony wielkanocny baranek

Tradycyjny wielkanocny baranek to tradycyjny czeski deser wielkanocny, który piecze się w specjalnej formie w kształcie baranka. Ten pyszny ciasto przygotowuje się z drobno utartych składników, takich jak jajka, cukier, mąka i masło, często dodawane są również wanilia i skórka cytrynowa dla wyrazistszego smaku. Po upieczeniu baranek zazwyczaj posypuje się cukrem i może być ozdobiony lukrem lub czekoladą. Ten słodki symbol wiosny jest ulubiony nie tylko za swój smak, ale także za piękny wygląd, który cieszy na uroczystym stole podczas świąt wielkanocnych.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.3/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Czeski, Wyroby cukiernicze, Desery, Ciasto, Dla dzieci, Wielkanoc
Štítky: Kuchnia czeska, deser, przepis wegetariański

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Tart zmielony wielkanocny baranek.

Dodaj komentarz