Ciasto biszkoptowe
Biszkopt stosuje się do ciast i rolad, a jego przygotowanie nie jest wcale skomplikowane. Do biszkoptu wystarczy przestrzegać podstawowego przepisu oraz ilości składników podanych w przepisie. Zazwyczaj wystarczą jajka, mąka i cukier. Biszkopt można jednak ulepszyć kilkoma drobnymi trikami.
Biszkopt powinien być wilgotny, dlatego przed zakończeniem dodaj kilka kropli roztopionego tłuszczu. Aby uzyskać większą puszystość i lekkość, biszkopt zasługuje na kilka dziurek, które zrobisz, wbijając kilka wykałaczek. Z ciasta będzie uchodzić nadmiar ciepła. Wykałaczki pozostaw w piekarniku, a po wyjęciu z pieca po prostu je wyciągnij. Biszkopt powinien być puszysty. Sekret tkwi w tym, że smarujesz tylko dno blachy do pieczenia, a nie jej boki. I na koniec biszkopt potrzebuje twojej cierpliwości, więc w żadnym wypadku nie otwieraj drzwiczek piekarnika za wcześnie. Biszkopt bowiem tak zwane opadnie, co sprawi, że straci swoje czar. Sprawdzony przepis na biszkopt znajdziesz właśnie tutaj.
Składniki, których potrzebujesz
120 g mąki półtwardej
120 g cukru pudru
6 jajek
Sposób przygotowania
Jaja powinny mieć temperaturę pokojową, więc wyjmij je z lodówki z odpowiednim wyprzedzeniem. Następnie rozbij je i oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij z trzema łyżkami cukru, a z białek ubij sztywną pianę, do której ostrożnie dodaj pozostały cukier. Do masy żółtkowej wmieszaj jedną trzecią białek, potem ostrożnie mąkę, a na końcu resztę białek, które ci zostały.
Aby biszkoptowe ciasto nie straciło swojej objętości, piecz je od razu, gdy będzie gotowe. Formę do pieczenia natłuść (tylko dno) i posyp mąką. W piekarniku nagrzanym do 170 stopni piecz biszkoptowe ciasto, aż zacznie odstawać od brzegów formy lub gdy nie będzie się kleić do wbitego patyczka.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Ciasto biszkoptowe
Biszkopt to ulubiona podstawowa masa używana w pieczeniu. Jego lekka i puszysta tekstura osiągana jest przez ubijanie jajek, które stanowią główny składnik przepisu. Tradycyjnie przygotowuje się go z mąki, cukru i jajek, niektórzy dodają również proszek do pieczenia dla większej objętości. Biszkopt często używany jest jako baza do ciast, roladek lub różnych deserów. Dzięki swojej delikatnej nucie smaku może być łączony z szeroką gamą nadzień i polew. Upieczony biszkopt jest jasny i kruche, co czyni go idealnym dodatkiem do kremowych nadzień.