Lodyga jagodowa
Lód borówkowa i jej przepis możecie znać z wielu czeskich filmów dla nostalgików, ponieważ jest to bardzo popularny rodzaj tego chłodzącego przysmaku. Kiedy nadejdzie czas borówek, nie wahajcie się i pochwalcie sami siebie. W końcu zasługujecie na to. Domowa lód borówkowa jest jak domowy zwierzak – wiernie na was czeka, aż do syta nazbieracie owoce jej rozkoszy. Poza tym, bez wątpienia lód borówkowy można łatwo i szybko przygotować. Wystarczy chcieć. Nawet głodny miłośnik lodów, który nie ma doświadczenia w przygotowaniu, nie spali się marnie jak liść borówki w wyprażonym sierpniu. Lód borówkowy i jej przepis właśnie tutaj.
Składniki, których potrzebujesz
200 ml śmietany kwaśnej
250 g miękkiego tłustego twarogu
150 g cukru pudru
300 g jagód
Sposób przygotowania
Najpierw dokładnie ubij śmietanę kremówkę z twarogiem i cukrem.
Oczyszczone jagody zmiksuj i wmieszaj do twarogu ze śmietaną. Umieść w zamrażarce, ale po 15 minutach wymieszaj lody, co powtórz trzy razy, aż masa zacznie gęstnieć.
Powinno to zająć około 6 godzin. Następnie przełóż borówkowe lody do lodówki i podawaj po 15 minutach.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Lodyga jagodowa
Jagodowe lody to orzeźwiający letni przysmak pełen smaków i aromatów świeżych jagód. Te pyszne lody są przygotowywane przez połączenie śmietany, cukru i puree jagodowego, co nadaje im naturalną słodycz i delikatny fioletowy kolor. Jagody, bogate w przeciwutleniacze i witaminy, oferują nie tylko wspaniały smak, ale także korzyści zdrowotne. Ciesz się tymi lodami jako deserem po lekkim posiłku lub podczas orzeźwiającego popołudniowego spotkania. Idealnie nadają się na letnie pikniki lub wieczory grillowe.