Grzybowe risotto

Grzybowe risotto
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 20 minut
Porcje: 4

Przepis na risotto grzybowe jest w tej wersji czeskiej, która nie jest zbyt wymagająca w przygotowaniu, dlatego ten przepis na risotto grzybowe poradzi sobie nawet mniej doświadczona kucharka i mniej doświadczeni kucharze. Niemniej jednak ten przepis na risotto grzybowe ma parametry wspaniałego dania, którym na pewno zadowolisz niejednego smakosza. Idealną okazją do ugotowania tego dania jest moment, gdy uda ci się przynieść z lasu koszyk pełen grzybów. Można użyć również innych rodzajów grzybów niż pieczarki, które są wymienione w tym przepisie. W kuchni nie zgubią się także grzyby suszone. Przepis na risotto grzybowe to idealne miejsce, gdzie można wykorzystać na przykład grzyby leśne. Przepis na risotto grzybowe z świeżymi borowikami jest absolutnie nieodparty.

Składniki, których potrzebujesz

40 dkg pieczarek
2 paczki z wstępnie ugotowanym ryżem
4 cebule
1 por
3 łyżki oleju
150 ml bulionu warzywnego
15 dkg groszku konserwowego
sól
pieprz

Sposób przygotowania

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie. Gotujemy do miękkości.

Worki z ryżem po około 20 minutach wyjmujemy i dokładnie odcedzamy.

Następnie cebulę kroimy w cienkie krążki, pieczarki w grubsze plastry, a por w cienkie krążki.

Na patelni najpierw porządnie rozgrzewamy olej. Cebulę razem z pieczarkami smażymy na oleju, dodajemy por i smażymy przez około 2 minuty. Następnie wszystko zalewamy bulionem i dusimy przez 8 do 10 minut.

Na koniec dodajemy groszek, w zależności od smaku solimy i pieprzymy. Na koniec mieszamy z przygotowanym ryżem i podajemy.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Grzybowe risotto

Risotto grzybowe to popularne danie kuchni włoskiej, które charakteryzuje się kremową konsystencją i aromatycznym smakiem. Bazą jest wysokiej jakości ryż Arborio lub Carnaroli, który gotuje się powoli w bulionie warzywnym lub grzybowym. Danie jest wzbogacone o świeże grzyby, takie jak pieczarki lub grzyby leśne, które nadają bogaty smak i aromat. Dla zaostrzenia smaku często dodaje się masło i parmezan. Risotto grzybowe jest idealne jako danie główne lub dodatek i świetnie komponuje się z ziołami, takimi jak tymianek lub pietruszka.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.3/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Czeski, Danie główne, Włoski, Risotto, Wegetariańskie
Štítky: Kuchnia czeska, danie główne, Kuchnia włoska, ryż, przepis wegetariański

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Grzybowe risotto.

Dodaj komentarz