Kluski ziemniaczane
Kluski ziemniaczane, ulubiony dodatek podawany z mięsem lub warzywami. (kapusta, szpinak)
Składniki, których potrzebujesz
2 kubki mąka pszenna
sól
4 kubki ziemniaki
1 sztuka jajo
Sposób przygotowania
Możemy je również zrobić nadziewane.
Najpierw obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie.
Po ugotowaniu jeszcze ciepłe ścieramy na tarce.
Dodajemy mąkę, jajko i solimy. Ciasto dokładnie wyrabiamy. Formujemy 4 wałki.
Do osolonej, wrzącej wody wkładamy wałki i gotujemy przez około 20 - 25 minut.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Kluski ziemniaczane
Pierogi ziemniaczane to tradycyjna czeska potrawa, która cieszy się dużą popularnością. Główne składniki to gotowane i starte ziemniaki, mąka i jajka. Mieszanka formuje się w podłużne lub okrągłe pierogi i gotuje w wrzącej wodzie. Pierogi ziemniaczane często podawane są jako dodatek do mięsnych potraw, na przykład do pieczonej kaczki lub wieprzowiny z kapustą. Jeśli przygotuje się je z bezglutenowej mąki, mogą je również spożywać osoby z celiakią. Są smaczne i sycące, co czyni je idealnym daniem na chłodne dni.