Kluski ziemniaczane

Kluski ziemniaczane
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Kluski ziemniaczane, ulubiony dodatek podawany z mięsem lub warzywami. (kapusta, szpinak)

Składniki, których potrzebujesz

2 kubki mąka pszenna
sól
4 kubki ziemniaki
1 sztuka jajo

Sposób przygotowania

Możemy je również zrobić nadziewane.

Najpierw obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie.

Po ugotowaniu jeszcze ciepłe ścieramy na tarce.

Dodajemy mąkę, jajko i solimy. Ciasto dokładnie wyrabiamy. Formujemy 4 wałki.

Do osolonej, wrzącej wody wkładamy wałki i gotujemy przez około 20 - 25 minut.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Kluski ziemniaczane

Pierogi ziemniaczane to tradycyjna czeska potrawa, która cieszy się dużą popularnością. Główne składniki to gotowane i starte ziemniaki, mąka i jajka. Mieszanka formuje się w podłużne lub okrągłe pierogi i gotuje w wrzącej wodzie. Pierogi ziemniaczane często podawane są jako dodatek do mięsnych potraw, na przykład do pieczonej kaczki lub wieprzowiny z kapustą. Jeśli przygotuje się je z bezglutenowej mąki, mogą je również spożywać osoby z celiakią. Są smaczne i sycące, co czyni je idealnym daniem na chłodne dni.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.7/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Czeski
Štítky: Kuchnia czeska, przystawka, przepis wegetariański

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Kluski ziemniaczane.

Dodaj komentarz