Owoce orzechowe
Najpierw zmielimy biszkopty i wymieszamy je ze wszystkimi składnikami na ciasto. Zagniecimy i odstawimy na drugi dzień do odpoczynku.
Składniki, których potrzebujesz
ciasto 3 łyżki mleko
1 łyżka rum
160 g biszkopty
50 g orzechy
1 łyżka kakao
60 g masło
160 g cukier puder
krem 4 łyżki rum lub ajerkoniak
1 szt. żółtko
150 g masło
150 g cukier puder
według potrzeb cukier puder
1 opakowanie biszkopty (podstawa)
polewa czekoladowa
Sposób przygotowania
Na krem wykańczamy cukier i masło, żółtko oraz rum, na gładki krem.
Z ciasta formujemy małe kulki, którymi następnie napełniamy formy na osy wysypane cukrem pudrem. Potem napełniamy je przygotowanym kremem i zakrywamy biszkoptem.
Czuby uli możemy zanurzyć w czekoladzie.
Z jednego ciasta jest około 40 uli.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Owoce orzechowe
Orzechowe ule to tradycyjny czeski deser, który zadowoli wszystkich miłośników orzechów i słodyczy. Ten pyszny łakoć składa się z kruchego ciasta wypełnionego słodką kremą i posiekanymi orzechami. Często podawane są z polewą czekoladową, która zapewnia doskonałą harmonię smaku. Orzechowe ule są popularne na weselach, urodzinowych przyjęciach oraz różnych rodzinnych spotkaniach. Ich przygotowanie wymaga cierpliwości, ale gotowy deser jest wart wysiłku i pozostawia przyjemne wrażenie na każdym łasuchu.