Świąteczna pieczona herbata
Bardzo aromatyczny napój, w którym dodajemy owoce według własnego gustu...
Składniki, których potrzebujesz
250 g maliny
1 ks cytryna
450 g cukier kryształ
1 ks mandarynka
300 g jabłko
300 g gruszka
3 ks goździk
150 ml rum
1 łyżeczka cynamon mielony
Sposób przygotowania
Obieramy pomarańczę lub mandarynkę, dzielimy na kawałki i wkładamy do miski. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i gruszki. Następnie dodajemy maliny z cukrem i cynamonem, goździki, sok cytrynowy i rum. Wszystko dokładnie mieszamy.
Nagrzewamy piekarnik do 200 °C. Do naczynia z pokrywką wkładamy mieszankę i umieszczamy w piekarniku.
Po 30 minutach zdejmujemy pokrywkę, mieszamy i wkładamy z powrotem do piekarnika na kolejne 15 minut. Podczas pieczenia możemy mieszać kilka razy.
Herbatę przekładamy do małych, podgrzanych słoików. Po zamknięciu zostawiamy je na 30 minut do góry dnem. Następnie odwracamy je z powrotem i zostawiamy do wystudzenia.
W ten sposób możemy przechowywać przez kilka miesięcy.
Kiedy później pijemy, dodajemy 2-3 łyżeczki do filiżanki, zalewamy gorącą wodą i zostawiamy do zaparzenia. Pijemy albo przefiltrowane bez owoców, albo z owocami.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Świąteczna pieczona herbata
Świąteczna pieczona herbata to tradycyjny napój, który przygotowuje się z różnych rodzajów owoców, przypraw i ziół. Ten pachnący napój jest idealny na zimowy okres i święta Bożego Narodzenia, kiedy rozgrzewa i wprowadza miłą atmosferę. Przygotowuje się go poprzez pieczenie jabłek, gruszek, pomarańczy i innych składników, co nadaje im słodki, karmelizowany smak. Po upieczeniu mieszanka zalewa się herbatą i podaje na gorąco, często z miodem lub cynamonem. Świąteczna pieczona herbata jest popularna dzięki swojemu miłemu zapachowi i zdolności do łączenia ludzi w czasie świątecznych chwil.