Czekoladowe ciasto z kremem serowym

Ciasto przygotowujemy z mąki, jednej łyżki kakao, 75 gramów cukru, jednej wanilii, szczypty soli, masła i jednego jajka. Następnie natłuszczamy formę do ciasta o średnicy 26 cm.
Składniki, których potrzebujesz
Ciasto
225 g mąki pszennej
1 łyżka kakao
1 jajko
75 g cukru kryształowego
1 cukier waniliowy
szczypta soli
150 g masła
Krem - 3 jajka
750 g twarogu (miękkiego)
200 g cukru kryształowego
125 ml mleka
3 łyżki soku z cytryny
2 opakowania proszku budyniowego waniliowego
2 łyżki kakao
50 g wiórków czekoladowych (nie musi być)
Sposób przygotowania
Z mąki, jednej łyżki kakao, 75 gramów cukru, wanilii, szczypty soli, masła i jednego jajka przygotowujemy ciasto.
Formę na tort o średnicy 26 cm smarujemy tłuszczem, ale nie oprószamy. Następnie wlewamy ciasto, nadajemy mu kształt i formujemy brzeg wysoki na 3,5 cm. Dno nakłuwamy widelcem i schładzamy przez 30 minut w lodówce.
Oddzielamy białka od żółtek w pozostałych trzech jajkach. Białka ubijamy na sztywno. Żółtka mieszamy z twarogiem, mlekiem, sokiem z cytryny, 200 g cukru i proszkiem budyniowym. Na koniec ostrożnie dodajemy ubitą pianę.
Masę twarogową dzielimy na dwie części. Jedną część pozostawiamy białą, natomiast do drugiej dodajemy dwie łyżki kakao i wiórki czekoladowe. Jasny krem rozsmarowujemy na cieście, a na niego kładziemy ciemny krem.
Wkładamy do piekarnika, który wcześniej nagraliśmy. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 50 minut.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Czekoladowe ciasto z kremem serowym
Ciasto czekoladowe z serem twarogowym to pyszny deser, który zachwyci wszystkich miłośników czekolady. Delikatny kakaowy biszkopt doskonale równoważy się z kremowym nadzieniem z twarogu, które nadaje ciastu świeży i lekki smak. Ta kombinacja bogatej czekolady i delikatnego kremu twarogowego tworzy idealną harmonię, która dosłownie rozpływa się w ustach. Ciasto jest idealne nie tylko na uroczystości, ale także jako słodkie zakończenie kolacji. Każdy kawałek to prawdziwa przyjemność, którą pokochasz.