Niepieczony tort śmietankowy
Bardzo znane ciasto owocowe z kwaśnej śmietany. My oferujemy je tutaj w innej wersji.
Składniki, których potrzebujesz
3 kubki gęsta śmietana
1 paczka biszkopty
2 paczki cukier waniliowy
do ozdoby owoce
bita śmietana
polewa
1 paczka proszek budyniowy
1/2 l woda
2 łyżki cukier kryształ
1 - 2 miski mrożone maliny
Sposób przygotowania
Deser można przygotować w formie do ciasta, prostokątnej pojemniku lub porcelanowym naczyniu. Im większy pojemnik, tym ciasto będzie niższe.
Na dno formy układamy biszkopty. Cukier waniliowy mieszamy z kwaśną śmietaną, śmietaną i mieszamy. Krem wylewamy na warstwę biszkoptów. W ten sam sposób przygotowujemy drugą warstwę. Następnie wkładamy do lodówki, aby schłodzić, i zabieramy się za przygotowanie malinowego budyniu.
Do niecałego pół litra wody wsypujemy mrożone maliny, dodajemy cukier, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy krótko. W pozostałej zimnej wodzie rozrabiamy proszek budyniowy. Rozrobiony budyń wlewamy do malin i gotujemy, ciągle mieszając, aż zgęstnieje.
Ugotowany malinowy budyń wlewamy na przygotowane i schłodzone ciasto. Nie musicie się martwić, gęsta i już zimna śmietana się nie rozpuści.
Śmietanowe ciasto wkładamy do lodówki i pozwalamy ponownie stężeć, najlepiej do następnego dnia.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Niepieczony tort śmietankowy
Niepieczony tort śmietankowy to pyszny deser, który zachwyci wszystkich miłośników słodyczy. Tort ten składa się z kremowego nadzienia śmietankowego, często wzbogaconego o owocowe smaki lub czekoladę, i zazwyczaj osadzony jest na kruchym ciasteczkowym lub biszkoptowym spodzie. Przygotowanie go jest proste i szybkie, co czyni go idealnym wyborem na rodzinne uroczystości lub niespodziewane wizyty. Po schłodzeniu w lodówce tort jest orzeźwiający i delikatny, a jednocześnie olśniewa każdego swoim wyglądem i smakiem.