Tiramisu
Tiramisu to ulubione ciasto.
Składniki, których potrzebujesz
0,2 kg cukier puder
2 łyżki rum
2 szt śmietana - do ubijania
2 paczki biszkopty dla dzieci
1 szklanka kawa
2 szt margaryna kanapkowa - bez smaku
Sposób przygotowania
Zrobimy go z składników, które mamy w domu.
Zaparzamy kawę. Skrapiamy rumem i odkładamy na bok.
Papier do pieczenia rozkładamy na blaszce lub formie do ciasta.
Do miski wsypujemy cukier puder. Dodajemy masło do smarowania. Dodajemy bita śmietanę.
Delikatnie mieszamy. Powstaje nam pyszny krem.
Dziecięce biszkopty układamy na dnie formy.
Bierzemy łyżkę stołową z kawą, rumem i polewamy biszkopty.
Dodajemy część kremu i rozsmarowujemy go po całej powierzchni. Znowu układamy biszkopty, polewamy i znowu krem. Powtarzamy.
Powierzchnia ciasta będzie zakończona kremem. Przesiewamy przez sitko kakao na wierzchu.
Odkładamy do lodówki.
Serwujemy z ulubionym napojem, w towarzystwie przyjaciół lub rodziny.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Tiramisu
Tiramisu to popularny włoski deser, znany ze swojego pysznego połączenia smaków. Ten deser składa się z warstw biszkoptów namoczonych w kawie, pomiędzy którymi znajduje się pyszny krem z mascarpone, cukru i jajek. Na koniec całość posypuje się kakao, co nadaje delikatny czekoladowy smak. Pochodzenie Tiramisù sięga obszaru Wenecji, a jego nazwa oznacza „podnieś mnie”, co nawiązuje do jego pobudzających składników. Ten deser jest popularny na całym świecie za swoją unikalną smak i kremową konsystencję.