Czekoladowe ciasto z nadzieniem kawowym

Do miski wkładamy wszystkie suche składniki i je mieszamy. Następnie dodajemy wszystkie płynne składniki i dokładnie je mieszamy trzepaczką. Formujemy do tortownicy o...
Składniki, których potrzebujesz
Korpus
1 szklanka (300 ml) mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia (na szczyt)
4 łyżki kakao
5 łyżek cukru
2 jajka
2 łyżki miodu
2/3 szklanki mleka
2/3 szklanki oleju
Nadzienie
2 kubki śmietany
2 łyżeczki kawy instant
2 łyżki cukru
100 ml wody
żelatynowy utwardzacz (na zimno)
Do dekoracji
50 g czekolady (startej na wiórki)
Sposób przygotowania
Do miski wkładamy wszystkie suche składniki i dokładnie je mieszamy. Następnie dodajemy mokre składniki i wszystko dobrze ubijamy trzepaczką. Formę do tortu o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy do niej ciasto i wygładzamy powierzchnię. Pieczemy w uprzednio nagrzanym piekarniku w 180°C przez 35 do 45 minut.
Po upieczeniu zostawiamy na 5 minut do odpoczynku, następnie odwracamy na kratkę i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy kawę i cukier, i wszystko ubijamy, aż powstanie sztywna masa.
W głębszej misce ręcznie mieszamy wodę i żelatynowy utwardzacz.
Do utwardzacza dodajemy śmietanę i delikatnie mieszamy.
Schłodzony korpus kroimy, smarujemy 2/3 kremem i kładziemy drugą połowę korpusu. Pozostałym kremem smarujemy cały tort i posypujemy go wiórkami.
Zostawiamy na godzinę w chłodzie.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Czekoladowe ciasto z nadzieniem kawowym
Czekoladowe ciasto z kawowym nadzieniem to pyszny deser, który łączy bogaty smak czekolady z delikatnym aromatem kawy. Ciasto jest przygotowane z wysokiej jakości kakao, które nadaje ciastu intensywny smak, podczas gdy kawowe nadzienie dodaje orzeźwiającego akcentu i łagodzi słodycz. To ciasto jest idealnym wyborem dla miłośników czekolady i kawy, a doskonale nadaje się jako deser do popołudniowej kawy lub na uroczystości. Ponadto jego pięknie splecione warstwy z pewnością oczarują każdego, kto lubi słodkie smakołyki.