Dwukolorowa babka

Dwukolorowa babka
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Wyborne ciasto, które każdy potrafi zrobić.

Składniki, których potrzebujesz

2 szklanki mąka krupczatka
3 szt. jajka
1 szklanka cukier kryształ
1 szklanka olej
1 szklanka ciepła woda
1 opakowanie cukier waniliowy
1 opakowanie proszek do pieczenia
2 łyżki kakao

wg własnego smaku
kokos
orzechy
rodzynki
w razie potrzeby mąka do posypania
do dekoracji cukier puder
tłuszcz do natarcia

Sposób przygotowania

Rozbijamy jajka i oddzielamy żółtka od białek. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce, dodajemy trzy żółtka, szklankę oleju i kubek ciepłej wody. Wszystko mieszamy. Ubitą pianę z białek wmieszamy do ciasta. Według uznania możemy dodać rodzynki, orzechy lub kokos.

Około 2/3 ciasta wlewamy do natłuszczonej i wysypanej mąką formy. Do pozostałej jednej trzeciej ciasta dodajemy 2 łyżki kakao, mieszamy i wlewamy na jasne ciasto w formie.

Babkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 150 - 160 °C. Następnie zwiększamy temperaturę do 180 °C i dopiekamy przez około 20 - 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy babka jest w środku gotowa.

Złotą babkę wyjmujemy z formy, posypujemy cukrem pudrem i możemy podawać.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Dwukolorowa babka

Dwukolorowa babka to pyszny deser, który łączy dwa smaczne ciasta – jasne i ciemne. Kombinacja ciasta kakaowego i waniliowego tworzy wspaniały kontrast, który jest nie tylko piękny dla oka, ale także doskonały w smaku. Ten ulubiony przepis jest idealny jako słodka kropka nad "i" do popołudniowej herbaty lub kawy. Przygotowanie jest proste, a dodatkowo możesz go ozdobić według własnego gustu, na przykład obsypując cukrem lub polewając. Dwukolorowa babka stanie się gwiazdą każdego deserowego stołu!

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.3/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Desery
Štítky: Kuchnia czeska, deser, przepis wegetariański

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Dwukolorowa babka.

Dodaj komentarz