Jątrowe knedliczki

Jątrowe knedliczki
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

To są klasyczne knedle wątróbkowe, używane w naszej ulubionej zupie.

Składniki, których potrzebujesz

pieprz mielony
1 szt jajko
100 g bułka tarta
sól
100 g wątroba wieprzowa
30 g masło
czosnek

Sposób przygotowania

Rozpuścimy masło i utrzemy je razem z solą i jajkiem. Następnie dodamy zmiksowane wątróbki, jak najdrobniejszą bułkę tartą, czosnek i pieprz. Wymieszamy razem z jeszcze trochę drobno posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki. Uformujemy małe kluseczki.

Wątróbkowe kluseczki gotują się bezpośrednio w zupie przez około 10 minut.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Jątrowe knedliczki

Wątrobiane kluseczki to tradycyjna czeska specjalność, która zdobywa uznanie dzięki swojemu wyrazistemu smakowi i prostocie przygotowania. Te małe kluseczki wytwarzane są z drobno posiekanej wątróbki, najczęściej kurzej lub wołowej, wymieszanej z cebulą, bułką tartą i przyprawami. Często podawane są jako dodatek do zup lub sosów, nadając potrawom bogaty i aromatyczny smak. Są popularne nie tylko na świątecznym stole, ale także jako poczęstunek na rodzinnych spotkaniach. Wątrobiane kluseczki stanowią doskonałą kombinację tradycji i smaku.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.7/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Czeski, Smaki, Mięso mielone, Zupy
Štítky: Kuchnia czeska, przystawka

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Jątrowe knedliczki.

Dodaj komentarz