Francuskie tosty
Kromki tostowego chleba lekko posmarujemy masłem. Połowę z nich posypujemy posiekaną pietruszką, a na niej kładziemy 2 plasterki sera i przykrywamy pozostałymi kromkami chleba. W każdym z tych tostów wykrawamy w środku okrągły otwór.
Składniki, których potrzebujesz
6 plastrów chleb tostowy
6 plastrów ser twardy
3 szt. jaja
1 garść pietruszka
do obtoczenia pieprz
2 szt. jaja
1 łyżka mleko
sól
według potrzeb olej do smażenia
Sposób przygotowania
Przygotowane toasty moczymy w przygotowanej mieszaninie z roztrzepanego jajka, mleka, soli i pieprzu.
Na rozgrzanej patelni z olejem podsmażamy toasty z jednej strony, obracamy je i do dziury w tostach wbijamy po jednym jajku. Smażymy, aż jajka się usmażą. Tosty możemy w razie potrzeby jeszcze raz obrócić.
Tosty podajemy z świeżymi warzywami.
Jeśli nie możemy się oprzeć i chcielibyśmy mieć tost mięsny, dodajemy plasterek wędliny według uznania.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Francuskie tosty
Tost francuski, znany także jako "pain perdu", to popularne danie, które przygotowuje się z kromek chleba zanurzonych w mieszance jajek i mleka, a następnie smażonych na złoto. Może być podawany na słono, często z ziołami, lub na słodko, posypany cukrem, z owocami, miodem lub syropem. To danie jest idealne na śniadanie lub deser i przynosi przyjemne połączenie smaków i tekstur. Tost francuski cieszy się popularnością na całym świecie i często przygotowywany jest podczas weekendowych brunchów.