Ciasto Linzer

Ciasto Linzer
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Kruchek linzerowy należy do Świąt. Ten zapach, smak to piękno!

Składniki, których potrzebujesz

0,300 kg masło - wysokiej jakości
2 szt żółtko jajka
1/2 kg mąka - pszenna
0,170 kg cukier puder

Sposób przygotowania

Wykorzystanie ciasta kruchego jest szerokie, np. do różnych wypieków. Proces przygotowania ciasta jest następujący.

Na silikonową matę wsypujemy mąkę pszenną. Dodajemy cukier puder i mieszamy.

Kładziemy miękkie masło. Wbijamy żółtka jajek i zagniatamy rękami.

Gniatamy aż powstanie piękne ciasto.

Pakujemy do woreczka i wkładamy do lodówki.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Posypujemy blat mąką i umieszczamy na nim część ciasta. Wałkiem rozwałkowujemy ciasto i za pomocą foremek wycinamy.

Włączamy piekarnik na 180°C.

Kawałki układamy na blasze i pieczemy do lekkiego zrumienienia. (około pięciu minut)

Przed świętami smarujemy dobrym dżemem, ulubionym nadzieniem, nutellą itp. Udekorujemy białą lub ciemną polewą, posypujemy kokosem, orzechami, kolorowymi kulkami lub delikatnie cukrem.

Kiedy weźmiemy kilka ładnych kawałków cukierków i umieścimy je w ozdobnym pudełku, w celofanie lub tylko przewiążemy wstążką, mamy drobną uwagę dla kogokolwiek.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Ciasto Linzer

Ciasteczka linzer to tradycyjny austriacki przepis, który zyskał popularność również w czeskich kuchniach. Znane są ze swojej delikatnej i kruché tekstury, co jest skutkiem wysokiej zawartości masła. Główne składniki to masło, mąka i cukier, często z dodatkiem jajek lub żółtek oraz skórki cytrynowej dla aromatu. Ciasteczka linzer piecze się przede wszystkim na Boże Narodzenie i są typowo łączone dżemem. Dzięki swojej wszechstronności można je również wykorzystać do wypieku ciast i tortów. Ich prostota i bogaty smak gwarantują popularność wśród wszystkich pokoleń.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.4/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Wyroby cukiernicze
Štítky: Kuchnia czeska, cukierek, przepis wegetariański

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Ciasto Linzer.

Dodaj komentarz