Indianki
Do miski wsypujemy białka, cukier i dżem. Do tego dodajemy z boku wymieszaną kwas cytrynowy z barwnikiem w odrobinie wody. Wszystko dokładnie ubijamy na sztywną pianę.
Składniki, których potrzebujesz
3 łyżki pikantna marmolada
1/2 szklanki cukier kryształ
3 sztuki białko
1 opakowanie duże biszkopty dla dzieci
1/4 łyżeczki kwas cytrynowy
27 g cukier kryształ
woda
1/2 łyżeczki barwnik spożywczy
polewa 50 g utwardzony tłuszcz
100 g czekolada do gotowania
Sposób przygotowania
Obok wsypujemy cukier do mniejszego garnka i zalewamy wodą, aby była tylko tuż nad cukrem, a następnie gotujemy. Kiedy mieszanka ładnie się ciągnie, stopniowo wbijamy do białek.
Białka następnie nakładamy na biszkopty, kupione lub upieczone w domu. Gotowe odkładamy do ostygnięcia, aby stwardniały. Następnie zanurzamy w czekoladzie.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Indianki
Indianki to popularne czeskie słodycze, które składają się z dwóch chrupiących biszkoptów połączonych słodką kremówką. Deser ten często jest pokryty czekoladą, co dodaje mu smaku i atrakcyjności. Indianki są znane z pysznej kombinacji smaków i tekstur, co czyni je idealnymi do herbaty lub kawy. Są popularne nie tylko wśród dzieci, ale także dorosłych, którzy chętnie się nimi delektują. Ten produkt jest typowym przykładem czeskiej tradycji cukierniczej, która ceni prostotę i szczere składniki.