Faszerowane cukinie mielonym mięsem

Cukinię dobrze myjemy, a następnie kroimy ją na pół wzdłuż. Wewnątrz wydrążamy miąższ łyżką. Mięso mielone mieszamy z solą, pieprzem, zmielonym kminkiem, jajkami i drobno pokrojoną cebulą.
Składniki, których potrzebujesz
1 średnia cukinia
500 g mięsa mielonego
sól
pieprz
kmin rzymski
przyprawa czosnkowa do grilla
cebula
2 jajka
boczek
śmietana
10 dkg twardego sera
ketchup
olej
Sposób przygotowania
Umytą cukinię przekrawamy wzdłuż i wydrążamy miąższ. Mięso mielone mieszamy z solą, pieprzem, mielonym kminkiem, jajkami, drobno posiekaną cebulą oraz słoniną. Następnie dodajemy jajka i trochę mąki, aby nadzienie lepiej trzymało się razem.
Potem dodajemy pokrojony miąższ wydrążonej cukinii oraz nasiona i wszystko dobrze mieszamy. Cukinie solimy, posypujemy przyprawą do grilla i napełniamy farszem mięsnym. Następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem.
Piekemy w piekarniku nagrzanym do 190°C. Po trzydziestu minutach wyjmujemy je i smarujemy wierzch mieszanką śmietany, startego sera i ketchupu, następnie wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze 15 minut. Jako dodatek podajemy gotowane ziemniaki lub ryż.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Faszerowane cukinie mielonym mięsem
Faszerowane cukinie mielonym mięsem to pyszne i zdrowe danie, które łączy lekkość cukinii z wyrazistym smakiem mięsa. Przygotowanie jest proste; cukinie kroi się na pół i wydrąża, a następnie napełnia się mieszanką mielonego mięsa, cebuli, czosnku i przypraw. Po upieczeniu w piekarniku danie nabiera złotego koloru i aromatycznego zapachu. To danie jest idealne jako danie główne, które zachwyci rodzinę i przyjaciół, a także łatwo je dostosować do własnych gustów. Można podawać je z ryżem lub świeżą sałatką, aby uzyskać doskonałe doświadczenie.