Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
Przygotujemy kuskus, który zostawimy do ostygnięcia. Oczyszczoną warzywa pokroimy w kostkę, a ugotowane na twardo jajka obierzemy i pokroimy na grubo.
Składniki, których potrzebujesz
1/2 paczki kus-kus
5 szt. jajka na twardo
2 szt. ogórki kiszone
1 puszka tuńczyk
1 szt. czerwona cebula
1 puszka czerwona fasola
3 łyżki majonez
2 szt. papryka
Sposób przygotowania
Wymieszamy kuskus z fasolą, pokrojonymi warzywami i jajkami. Mieszamy. Następnie dodajemy majonez i tuńczyka, solimy, pieprzymy według smaku i wszystko ponownie mieszamy.
Sałatkę najlepiej podawać ze świeżym pieczywem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
Sałatka z kuskusu z tuńczykiem to lekkie i orzeźwiające danie, idealne na letnie dni. Łączy puszysty kuskus z bogatym w białko tuńczykiem, świeżymi warzywami i aromatycznymi ziołami. Sałatkę można uzupełnić czerwoną papryką, ogórkiem, pomidorami i połówkami oliwek, co doda jej kolorów i smaków. Wystarczy dodać kroplę soku z cytryny i oliwy z oliwek jako orzeźwiający dressing, który połączy wszystkie składniki. To danie jest nie tylko smaczne, ale także szybkie w przygotowaniu i oferuje zdrową alternatywę dla tradycyjnych ciężkich potraw. Podawaj schłodzone i ciesz się powiewem śródziemnomorskiego lata.