Zapiekane ziemniaki z boczkiem i serem

Zapiekane ziemniaki z boczkiem i serem
Czas przygotowania: 60 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach. Następnie przenosimy je na natłuszczoną blachę i tłuczemy za pomocą falistego tłuczka. Solimy solą ziołową.

Składniki, których potrzebujesz

2 kg ziemniaków
olej do natłuszczenia blachy
oliwa z oliwek
sól ziołowa
około 20 dkg boczku angielskiego
20 dkg sera żółtego (najlepiej Ementaler)

Sposób przygotowania

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach.

Przekładamy na natłuszczoną blachę i rozgniatamy je za pomocą falistego tłuczka. Solemy solą ziołową lub zwykłą solą i posypujemy przyprawą prowansalską. Skrapiamy oliwą z oliwek, najlepiej za pomocą pędzelka, aby je lekko pokryć.

Pieczemy w piekarniku w temperaturze około 200°C.

Gdy zaczną się rumienić, posypujemy je pokrojonym angielskim boczkiem i startym serem, a następnie szybko zapiekamy, aż ser uzyska złotawy kolor. Możemy je podawać z sałatką, taką jak ogórkowa, pomidorowa lub lodowa.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Zapiekane ziemniaki z boczkiem i serem

Zapiekane ziemniaki z boczkiem i serem to ulubione danie komfortowe, które łączy chrupiący boczek, serowy smak i miękkie ziemniaki. Potrawa ta zazwyczaj przygotowywana jest poprzez pokrojenie ziemniaków w plastry, posolenie ich i ułożenie na przemian z kawałkami boczku i sera. Pieczenie w piekarniku doskonale łączy wszystkie składniki, tworząc pyszne i sycące połączenie, które zadowoli każdego miłośnika tradycyjnej czeskiej kuchni. Idealnie jest podawać je jako danie główne lub dodatek do mięsa.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.8/5 (38 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Warzywa
Tag: gotowanie, obiad, łatwy, zwykły dzień, kolacja, słony, czeski, łatwy, dla początkujących, słowacki, bezglutenowy, dania ziemniaczane, piec, jesień, przepisy zimowe, sery, z jednego naczynia do pieczenia

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Zapiekane ziemniaki z boczkiem i serem.

Dodaj komentarz