Rosyjskie barszcz
Omlouvám se, ale nezobrazili jste žádný text k překladu. Prosím, poskytněte text, který chcete přeložit do polštiny.
Składniki, których potrzebujesz
25 dkg wołowina
5 szt ziele angielskie
25 dkg wieprzowina
15 dkg kurczak
2 szt liść laurowy
1 szt burak
2 szt cebula
2 szt marchew
10 szt pieprz w ziarnach
5 szt goździk
2 szt kostka rosołowa
1 puszka sos pomidorowy
2 szt ostrzejsza kiełbasa
Na dekorację śmietana kwaśna
pietruszka
koperek
Sposób przygotowania
Do garnka wkładamy zupne kości i całe przygotowane mięso. Dodajemy ziele angielskie, całe pieprzy, liść laurowy i goździki. To wszystko zalewamy wodą. Gotujemy, aż mięso stanie się miękkie.
W międzyczasie myjemy buraki i gotujemy. Również, aż staną się miękkie.
W garnku rozgrzewamy masło, na którym podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy startą marchewkę i po chwili smażenia zalewamy już przygotowanym wywarem z mięsa i kości. Do tego dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojone w paski kapustę. Po około 15 minutach gotowania dodajemy obrane, starte buraki, passatę pomidorową, przeciśnięty czosnek oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę i całe ugotowane mięso. Kości wyrzucamy.
Dosalamy, dosładzamy według własnego gustu.
Jeszcze gotujemy przez około 3 minuty.
Klasyczny barszcz podaje się ze śmietaną i drobno posiekaną natką pietruszki oraz koperkiem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Rosyjskie barszcz
Rosyjski barszcz to tradycyjna zupa, która charakteryzuje się bogatym smakiem i żywą czerwonością, którą nadaje burak. Danie to ma swoje korzenie w kuchni ukraińskiej, ale stało się również popularne w kuchni rosyjskiej, polskiej i białoruskiej. Barszcz zazwyczaj przygotowuje się z mięsem, kapustą, ziemniakami i marchewką, a często podaje się z kwaśną śmietaną i koperkiem. Każda rodzina ma swój własny przepis, co sprawia, że barszcz jest bardzo specjalnym i zmiennym daniem.