Fasolowe kluski z kapustą i wędzonym mięsem

Kluski ziemniaczane, znane jako "chlupaté", należą do tradycyjnych czeskich potraw. Świetnie pasują do kapusty, wędzonego mięsa i są posypane...
Składniki, których potrzebujesz
400 g surowych ziemniaków
400 g ugotowanych ziemniaków
2 jajka
2 większe cebule
mąka gruboziarnista (według potrzeb)
majeranek
sól
1 ząbek czosnku
kapusta
kmin rzymski
wędzone mięso
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce, a następnie pozostawiamy na cedzaku, aby ociekły.
Ugottowane ziemniaki obieramy i ścieramy, a następnie mieszamy z surowymi ziemniakami, dodajemy jajka, kminek, przeciśnięty czosnek, majeranek i solimy.
Dodajemy mąkę i wyrabiamy gęstą masę.
Kluski formujemy za pomocą dwóch łyżek, które wcześniej namaczamy, aby ciasto się nie kleiło, a następnie gotujemy w osolonej wodzie przez około 12 minut.
W międzyczasie obieramy cebulę, siekamy ją na małe kawałki i część lekko smażymy na rozgrzanym oleju w garnku, aż nabierze złotego koloru.
Dodajemy kapustę, dodajemy kminek i trochę wody, a następnie gotujemy przez 30 minut.
Drugą część cebuli smażymy na patelni i podajemy z wędzonym mięsem na talerzu.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Fasolowe kluski z kapustą i wędzonym mięsem
Faworki z kapustą i wędzonym mięsem to tradycyjna czeska potrawa, która cieszy podniebienia wielu miłośników domowej kuchni. Te knedliki, wykonane z ciasta ziemniaczanego, mają charakterystyczną puszystą konsystencję i zazwyczaj podawane są z kiszoną kapustą oraz kawałkami wędzonego mięsa. Kombinacja delikatnego smaku knedlików z kwaśną kapustą i słonym wędzonym mięsem tworzy doskonałą harmonię smaków. Danie to jest szczególnie popularne w chłodniejszych miesiącach, kiedy rozgrzewa nie tylko ciało, ale i duszę.