Filety rybne pieczone w piekarniku bez smażenia

Pozwólmy filetom rozmrozić się, dodajemy sól i obtaczamy je w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Pieczemy na papierze do pieczenia w piekarniku w maksymalnej temperaturze przez około 10 do 15 minut.
Składniki, których potrzebujesz
400 g filetu
rozkruszone płatki kukurydziane bez dodatku cukru do obtoczenia
2 plasterki cytryny
sól
Sposób przygotowania
Filet zostawiamy na rozmrożenie, solimy go i obtaczamy w pokruszonych płatkach kukurydzianych.
Piekziemy na papierze do pieczenia w nagrzanym piekarniku w maksymalnej temperaturze przez około 10 do 15 minut.
Na talerzu dekorujemy plasterkiem cytryny. Podajemy z gotowanymi ziemniakami i warzywami.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Filety rybne pieczone w piekarniku bez smażenia
Filety rybne pieczone w piekarniku bez smażenia są zdrową i smaczną alternatywą dla tradycyjnych kotletów. Filety rybne obtacza się w bułce tartej i delikatnie doprawia ziołami, czosnkiem lub cytryną. Następnie piecze się je w piekarniku, co zapewnia chrupiącą skórkę i soczyste mięso w środku, bez potrzeby używania oliwy. Danie to jest idealne na szybki obiad lub kolację i doskonale pasuje do świeżej sałatki lub ziemniaczanych dodatków. Można dzięki temu cieszyć się pysznym posiłkiem bez poczucia winy.