Krewetki w sosie maślano-waniliowym

Krewetki w sosie maślano-waniliowym
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Przystawka pochodząca z Luksemburga. Przepis jest na 4 osoby.

Składniki, których potrzebujesz

1 łyżka oliwa z oliwek
12 szt. krewetki
do dekoracji 4 gałązki koper włoski
sos 30 ml wytrawne białe wino
1 szt. laska wanilii
30 ml francuski wermut Noilly Prat
1 łyżka soku pomarańczowego
1 szt. szalotka
60 g masło
1 szczypta sól i biały pieprz

Sposób przygotowania

Po opłukaniu świeżych krewetek, usuwamy głowy, obieramy ogonki, ale ostatni pierścień skorupy z płetwą ogonową zostawiamy. Krewetki nacinamy wzdłuż z tyłu i wyciągamy czarne jelito.

Drobno kroimy szalotkę i dusimy w małym garnku w mieszance wermutu Noilly Prat (którego nie można zastąpić innym) oraz białego wytrawnego wina. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż, wydrążamy środek i dodajemy na koniec do gotującego się wina wraz z laską. Znowu, nie można zastąpić naturalnej wanilii. Dodajemy szczyptę świeżo mielonego pieprzu i soli. Gotujemy, aż w garnku zostanie około 1-2 łyżeczki płynu.

Na małym ogniu dodajemy dobrze schłodzone masło po małych kawałkach i stopniowo mieszamy. Zawsze czekamy, aż poprzedni kawałek całkowicie się rozpuści. Tak kontynuujemy, aż sos zgęstnieje. Gdy dodasz masło, nie możesz już gotować sosu! Następnie dodajemy łyżkę soku pomarańczowego. Gotowy sos pozostawiamy przykryty na kilka minut.

W międzyczasie rozgrzewamy patelnię z oliwą z oliwek, na której z każdej strony szybko smażymy dokładnie osuszone ogonki krewetek przez około 30 sekund z każdej strony.

Przygotowujemy 4 talerzyki, na które wlewamy letni sos, z którego usunęliśmy laskę wanilii. Na te talerzyki z sosem kładziemy krewetki, ozdabiamy małą gałązką białego koperku. Podajemy z lekko podsmażoną (najlepiej w piekarniku) bułką.

Do picia polecam dobre wytrawne wino.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Krewetki w sosie maślano-waniliowym

Krewetki w sosie maślano-waniliowym to delikatna potrawa, która łączy owoce morza z niecodziennym słodkim smakiem. Krewetki są lekko smażone na maśle, co podkreśla ich naturalny smak. Sos waniliowy, przygotowany z wysokiej jakości wanilii i śmietany, nadaje potrawie oryginalny i luksusowy charakter. Ten przepis jest idealny na specjalne okazje, kiedy chcesz zadowolić gości czymś niezwykłym i smacznym. Podawaj je z lekką sałatką lub ryżem, aby cieszyć się harmonią smaków.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.6/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Smaki, Francuski, Danie główne, Przystawka, Mięso rybne, Wegetariańskie
Štítky: Kuchnia francuska, przystawka

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Krewetki w sosie maślano-waniliowym.

Dodaj komentarz