Krewetki w sosie czosnkowym
Obierzemy krewetki, pokroimy papryczkę w krążki, drobno posiekamy zioła i czosnek. Wszystko następnie podsmażymy na oleju, krewetki z obu stron. Potem je wyjmiemy i odłożymy gdzieś na bok. Muszą jednak pozostać ciepłe.
Składniki, których potrzebujesz
- pieprz mielony
1/2 wiązki tymianek
16 szt. krewetki olbrzymie
1 szt. papryczka chili
- sól
- olej oliwkowy
- rozmaryn
- czosnek
800 g pomidory w puszkach
Sposób przygotowania
Pomidory wylewamy z puszki do sitka i zostawiamy do odsączenia. Następnie je rozgniatamy i wrzucamy na patelnię z już podsmażonymi ziołami i warzywami, a dusimy przez około 10 minut. Na koniec doprawiamy pieprzem i solą.
Krewetki układamy na talerzu i polewamy sosem pomidorowym. Podajemy z świeżym pieczywem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Krewetki w sosie czosnkowym
Krewetki w sosie czosnkowym to pyszne danie, które zadowoli miłośników owoców morza. To delikatne jedzenie składa się ze świeżych krewetek, które są smażone na patelni z aromatycznym czosnkiem, oliwą z oliwek i ziołami. Sos czosnkowy nadaje krewetkom wyjątkowy smak i przyjemny aromat. Podawane są z świeżym chlebem lub makaronem, co sprawia, że danie to jest doskonałym wyborem na szybki obiad lub uroczystość. Krewetki w sosie czosnkowym są nie tylko smaczne, ale także zdrowe, bogate w białko i niezbędne składniki odżywcze.