Pikantny karp

Karpia myjemy i skrapiamy cytryną, zostawiamy na chwilę, następnie osuszamy, solimy, smarujemy zmiażdżonym czosnkiem i posypujemy papryką.
Składniki, których potrzebujesz
5 porcji karpia
40 g przecieru pomidorowego
1/2 cebuli
1 większy ogórek kiszony
czerwona papryka
1 papryczka chili
olej
sok z cytryny
sól
4 ząbki czosnku
pieprz mielony
słodka papryka mielona
Sposób przygotowania
Karpia dokładnie oczyszczamy i skrapiamy sokiem z cytryny, zostawiamy na chwilę. Następnie osuszamy, solimy, smarujemy przeciśniętym czosnkiem i posypujemy papryką i pieprzem.
Smażymy karpia na małym ogniu z obu stron.
Na talerzu na tym samym oleju smażymy półksiężyce cebuli, które następnie zalewamy kilkoma łyżkami wody. Dodajemy koncentrat pomidorowy, ogórki, paprykę i papryczki chili. Krótko dusimy, a mieszankę wylewamy na karpia.
Zostawiamy do odpoczynku w lodówce na kilka godzin i podajemy schłodzone z chlebem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Pikantny karp
Pikantny karp to tradycyjne czeskie danie, które często przygotowuje się podczas Świąt Bożego Narodzenia. Filety rybne marynują się w aromatycznych przyprawach, czosnku i pikantnych przyprawach, co nadaje im wyjątkowy smak. Karp następnie piecze się lub smaży na złoto i podaje z świeżymi warzywami lub sałatką ziemniaczaną. To danie łączy delikatne mięso rybne z pikantnymi i smacznymi składnikami, które zadowolą wszystkich miłośników rybnych specjałów. Pikantny karp jest doskonałym przykładem tego, jak tradycyjne przepisy można wzbogacić o nowe smaki i wariacje.