Pikantny karp

Pikantny karp
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 1

Karpia myjemy i skrapiamy cytryną, zostawiamy na chwilę, następnie osuszamy, solimy, smarujemy zmiażdżonym czosnkiem i posypujemy papryką.

Składniki, których potrzebujesz

5 porcji karpia
40 g przecieru pomidorowego
1/2 cebuli
1 większy ogórek kiszony
czerwona papryka
1 papryczka chili
olej
sok z cytryny
sól
4 ząbki czosnku
pieprz mielony
słodka papryka mielona

Sposób przygotowania

Karpia dokładnie oczyszczamy i skrapiamy sokiem z cytryny, zostawiamy na chwilę. Następnie osuszamy, solimy, smarujemy przeciśniętym czosnkiem i posypujemy papryką i pieprzem.

Smażymy karpia na małym ogniu z obu stron.

Na talerzu na tym samym oleju smażymy półksiężyce cebuli, które następnie zalewamy kilkoma łyżkami wody. Dodajemy koncentrat pomidorowy, ogórki, paprykę i papryczki chili. Krótko dusimy, a mieszankę wylewamy na karpia.

Zostawiamy do odpoczynku w lodówce na kilka godzin i podajemy schłodzone z chlebem.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Pikantny karp

Pikantny karp to tradycyjne czeskie danie, które często przygotowuje się podczas Świąt Bożego Narodzenia. Filety rybne marynują się w aromatycznych przyprawach, czosnku i pikantnych przyprawach, co nadaje im wyjątkowy smak. Karp następnie piecze się lub smaży na złoto i podaje z świeżymi warzywami lub sałatką ziemniaczaną. To danie łączy delikatne mięso rybne z pikantnymi i smacznymi składnikami, które zadowolą wszystkich miłośników rybnych specjałów. Pikantny karp jest doskonałym przykładem tego, jak tradycyjne przepisy można wzbogacić o nowe smaki i wariacje.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.2/5 (26 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Mięso rybne
Tag: Warzywa, przekąska, ryba, smażenie, łatwy, święto / niedziela, zwykły dzień, kolacja, czeski, łatwy, bezglutenowy, pikantny, uduszenie, imprezy i uroczystości, karp

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Pikantny karp.

Dodaj komentarz