Francuska zupa cebulowa

Francuska zupa cebulowa
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Zupa dla 2 osób.

Składniki, których potrzebujesz

3 szt. cebula
bulion wołowy
1 szklanka białego wina
masło
ser grated
chleb
mielony czarny pieprz
do smaku sól
wg potrzeb mąka pszenna

Sposób przygotowania

Na kostki pokroimy chleb i na maśle lekko go zrumienimy na patelni. Odstawimy na bok.

Obraną cebulę pokroimy w cienkie krążki i wrzucimy do mniejszego garnka, w którym tymczasem roztopiliśmy masło i na którym cebulę podsmażymy. Dodamy przygotowany bulion, zalewamy winem i pieprzymy. Tak chwilę gotujemy. Następnie zagęszczamy mąką według potrzeb i solimy.

Zupę rozlewamy do talerzy, dodajemy podsmażone grzanki i posypujemy startym serem.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Francuska zupa cebulowa

Zupa cebulowa po francusku to tradycyjne danie francuskiej kuchni, które charakteryzuje się bogatym cebulowym smakiem. Podstawą tej pysznej zupy jest karmelizowana cebula, która jest gotowana z wywarem i białym winem. Podawana jest z grzankami i warstwą zapieczonego sera, często Gruyère. Ta poszukiwana zupa jest popularna ze względu na swój aromatyczny smak i złotawą barwę, co czyni ją idealnym wyborem na chłodniejsze dni. Zupa cebulowa po francusku ma długą historię i jest symbolem przytulności oraz domowego gotowania.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.4/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Smaki, Francuski, Danie główne, Zupy
Štítky: Kuchnia francuska, zupa

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Francuska zupa cebulowa.

Dodaj komentarz