Francuska zupa cebulowa
Zupa dla 2 osób.
Składniki, których potrzebujesz
3 szt. cebula
bulion wołowy
1 szklanka białego wina
masło
ser grated
chleb
mielony czarny pieprz
do smaku sól
wg potrzeb mąka pszenna
Sposób przygotowania
Na kostki pokroimy chleb i na maśle lekko go zrumienimy na patelni. Odstawimy na bok.
Obraną cebulę pokroimy w cienkie krążki i wrzucimy do mniejszego garnka, w którym tymczasem roztopiliśmy masło i na którym cebulę podsmażymy. Dodamy przygotowany bulion, zalewamy winem i pieprzymy. Tak chwilę gotujemy. Następnie zagęszczamy mąką według potrzeb i solimy.
Zupę rozlewamy do talerzy, dodajemy podsmażone grzanki i posypujemy startym serem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Francuska zupa cebulowa
Zupa cebulowa po francusku to tradycyjne danie francuskiej kuchni, które charakteryzuje się bogatym cebulowym smakiem. Podstawą tej pysznej zupy jest karmelizowana cebula, która jest gotowana z wywarem i białym winem. Podawana jest z grzankami i warstwą zapieczonego sera, często Gruyère. Ta poszukiwana zupa jest popularna ze względu na swój aromatyczny smak i złotawą barwę, co czyni ją idealnym wyborem na chłodniejsze dni. Zupa cebulowa po francusku ma długą historię i jest symbolem przytulności oraz domowego gotowania.