Guacamole z awokado

Miękkie awokado bez plam wyciskamy, kroimy w kostkę i za pomocą blendera zanurzeniowego...
Składniki, których potrzebujesz
3 dojrzałe miękkie awokado
1/2 żółtej papryki
1/2 pomarańczowej papryki
pomidorek
mniejsza czerwona cebula
2 łyżki białego jogurtu
2 łyżki śmietany - tłustszej
sól
pieprz biały
ząbek czosnku
przyprawa do fajitas
2 krople soku z cytryny
Sposób przygotowania
Awokado powinno być miękkie i bez plam, w przeciwnym razie mogą smakować gorzko i lepiej je wyrzucić. Oczyszczamy je, kroimy w kostkę i za pomocą blendera zanurzeniowego miksujemy na gładką pastę bez grudek.
Na małe i bardzo drobne kosteczki kroimy żółtą i pomarańczową paprykę, pomidora (bez pestek i soku) oraz czerwoną cebulę.
Dokładnie mieszamy składniki, dodajemy śmietanę, biały jogurt, sól, pieprz oraz jeden ząbek czosnku. Delikatnie posypujemy przyprawą do fajitas, co jest opcjonalne, ale może wzbogacić smak. Następnie pozostawiamy mieszankę do schłodzenia.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Guacamole z awokado
Guacamole z awokado to popularny meksykański dip, który wyróżnia się swoją kremową teksturą i bogatym smakiem. Głównym składnikiem jest dojrzałe awokado, które się rozgniata i łączy z sokiem z cytryny, czosnkiem, cebulą i drobno pokrojonymi pomidorami. Guacamole jest nie tylko pyszne, ale także pożywne, bogate w zdrowe tłuszcze, witaminy i minerały. Świetnie nadaje się jako dip do chipsów tortilla lub jako dodatek do tacos i burritos. To idealny wybór dla miłośników zdrowego odżywiania i szybkiej przekąski.