Ziemniaki faszerowane masą jajeczną
Pod strumień wody szczoteczką myjemy ziemniaki, wzdłuż przekrawamy na pół, solimy i z każdej strony smarujemy oliwą z oliwek. Tak przygotowane wkładamy do naczynia żaroodpornego, przekrojem w dół. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180°C i pieczemy na złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy do ostygnięcia i wydrążamy wnętrza, tak aby pozostało nam około 1/5 po brzegach.
Składniki, których potrzebujesz
4 szt. duże ziemniaki
farsz 3 szt. jaja
3 ząbki czosnek
do smaku mielony czarny pieprz
sól
wg potrzeb oliwa z oliwek
sos 2 łyżki świeży szczypiorek
2 łyżki majonez
1 kubek jogurt grecki
Sposób przygotowania
Następnie gotujemy na twardo jajka, zostawiamy je do ostygnięcia, drobno ścieramy i mieszamy z wydrążonymi wnętrzami ziemniaków. Bierzemy przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekany szczypiorek i mieszamy z jogurtem, majonezem, solą i pieprzem. Do tego dodajemy ziemniaczaną masę i wkładamy na pół godziny do lodówki, aby się przegryzło.
Następnie nadzieniem napełniamy wydrążone ziemniaki, zdobimy plasterkiem pomidora i szczypiorkiem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Ziemniaki faszerowane masą jajeczną
Ziemniaki faszerowane masą jajeczną to pyszne i sycące danie, które przypadnie do gustu wielu smakoszom. Danie to przygotowuje się, najpierw gotując ziemniaki, które następnie dzieli się na pół i wydrąża ich środek. Miękka wnętrzność ziemniaka jest następnie mieszana z jajkami, cebulą i przyprawami, tworząc nadzienie pełne smaku. Napełnione ziemniaki piecze się na złoty kolor, co gwarantuje chrupiącą skórkę i delikatnie kremowe nadzienie. Idealne jako danie główne lub jako dodatek, ziemniaki faszerowane masą jajeczną są doskonałym wyborem zarówno na codzienne gotowanie, jak i na uroczyste stoły.