Jabłkowe strucle

W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli, a następnie robimy dołek. Do niego dodajemy twaróg, jajko, cukier i ocet. Miękkie masło dzielimy…
Składniki, których potrzebujesz
Ciasto
400 g mąki pszennej
120 g masła
250 g twarogu w opakowaniu
1 jajko
50 g cukru
2 łyżki octu
1 proszek do pieczenia
Farsz
1,2 kg obranych jabłek
100 g bułki tartej
50 g masła
40 g skrobi kukurydzianej
40 g cukru wanilinowego
40 ml rumu
10 ml soku cytrynowego
1-2 łyżeczki cynamonu
20 g masła i 20 ml rumu do posmarowania
Sposób przygotowania
W misce wymieszamy mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli, a następnie zrobimy wgłębienie w suchych składnikach. Włożymy do niego twaróg, jajko, cukier i ocet. Rozsmarujemy wokół miękkie masło. Przy pomocy rąk uformujemy gładkie i elastyczne ciasto, które następnie włożymy na godzinę do lodówki.
Na maśle podsmażamy tartą bułkę na złoty kolor, a następnie pozostawiamy do ostygnięcia. Jabłka kroimy w cienkie plasterki i mieszamy je z podsmażoną bułką tartą, skrobią, cynamonem, cukrem, sokiem cytrynowym i rumem.
Przygotowane ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część wałkujemy na cienki prostokąt. Na każdy arkusz nakładamy połowę nadzienia. Brzegi zawijamy do środka, aby nadzienie nie wypływało. Następnie zawijamy strudel i ostrożnie przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekemy przez około 40 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu smarujemy roztopionym masłem wymieszanym z rumem. Pozwalamy ostygnąć i posypujemy cukrem. Najlepiej podawać z lodami, ja lubię z orzechami włoskimi.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Jabłkowe strucle
Szarlotka to tradycyjny deser, który pochodzi z obszaru Europy Środkowej, przede wszystkim z Austrii i Czech. Jest zrobiona z cienkiego ciasta francuskiego, które jest nadziewane słodkimi jabłkami, rodzynkami, cynamonem i cukrem. Po upieczeniu szarlotka ma złocisty kolor i chrupiącą skórkę, podczas gdy w środku jest soczysta i aromatyczna. Często podawana jest na ciepło, posypana cukrem i śmietaną lub lodami waniliowymi. Szarlotka jest ulubionym przysmakiem na rodzinnych uroczystościach i świątecznych stołach.