Wafle

Wafle
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Miękkie masło ubijamy z cukrem i jajkami na pianę. Następnie stopniowo dodajemy mleko, wodę, mąkę, sól i proszek do pieczenia. Na koniec wmieszamy skórkę cytrynową.

Składniki, których potrzebujesz

125 g Hery
100 g cukru
1 cukier waniliowy
2 jajka
250 g mąki pszennej
100 ml mleka
100 ml wody
1/2 proszku do pieczenia
skórka cytrynowa
szczypta soli

Sposób przygotowania

Miękkie masło ubijamy z cukrem i jajkami na puszystą konsystencję. Następnie dodajemy na przemian mleko, wodę, mąkę, sól i proszek do pieczenia. Na koniec doprawiamy skórką cytrynową.

Gofry przygotowujemy w gofrownicy, następnie smarujemy dżemem i dekorujemy bitą śmietaną oraz polewą.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Wafle

Wafle są popularnym deserem pochodzącym z Belgii. Te smaczne pieczone przysmaki mają charakterystyczną strukturę z różnymi kształtami i wzorami. Wafle często podawane są z syropem klonowym, owocami, bitą śmietaną lub czekoladą. Wiele osób uwielbia je na śniadanie lub przekąskę. Istnieją również wersje słone, które przygotowuje się z różnymi składnikami, takimi jak ser lub zioła. Wafle są uniwersalnym jedzeniem, które można dostosować do własnych upodobań.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.8/5 (48 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Ciasto
Tag: przekąska, łatwy, święto / niedziela, zwykły dzień, kolacja, tani, łatwy, dla dzieci, piec, desery, słodki, inny, impreza dla dzieci, słodkie dania, europejski

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Wafle.

Dodaj komentarz