Delikatny sos z kalarepy
Ciekawym urozmaiceniem jadłospisu jest delikatny sos z rzodkiewki pntowej.
Składniki, których potrzebujesz
mąka - gładka
1 łyżeczka ocet
sól
cukier - kryształ
2 szt. młode kalarepy
1 łyżeczka sos - Worcestershire
1 szt. śmietana 12 %
Sposób przygotowania
Do odpowiedniego dodatku np. (ziemniaki, makaron, klusk) i ugotowane jajko (na twardo, sadzone) a obiad lub kolacja jest na stole.
Młode kalarepy dokładnie obieramy.
Na tarce grubozgrubnej ścieramy i przekładamy do garnka.
Dodajemy szczyptę soli. Lekko zalewamy wodą.
Gotujemy. Próbujemy i sprawdzamy twardość kalarep.
Do miski wsypujemy mąkę pszenną i rózgą ubijamy z odrobiną śmietany.
Przelewamy do garnka i chwilę gotujemy. Zalewamy śmietaną i dodajemy sos Worcestershire.
Dosładzamy i solimy. Lekko zakwaszamy octem i sos jest gotowy.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Delikatny sos z kalarepy
Delikatny sos z kalarepy to pyszne i kremowe danie, które zyskało swoje miejsce w kuchniach dzięki swojej lekkości i równowadze. Głównym składnikiem jest świeża kalarepa, która ze względu na swój delikatny smak doskonale nadaje się do sosów i zup. Kalarepa jest gotowana do miękkości, a następnie starannie zmiksowana z odrobiną śmietany i masła, aby uzyskać gładką konsystencję. Doprawiona solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej, sos najlepiej podaje się z gotowanymi ziemniakami lub jako dodatek do mięsa. Z tym sosem można cieszyć się lekkim, ale sycącym posiłkiem.