Delikatny sos z kalarepy

Delikatny sos z kalarepy
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Ciekawym urozmaiceniem jadłospisu jest delikatny sos z rzodkiewki pntowej.

Składniki, których potrzebujesz

mąka - gładka
1 łyżeczka ocet
sól
cukier - kryształ
2 szt. młode kalarepy
1 łyżeczka sos - Worcestershire
1 szt. śmietana 12 %

Sposób przygotowania

Do odpowiedniego dodatku np. (ziemniaki, makaron, klusk) i ugotowane jajko (na twardo, sadzone) a obiad lub kolacja jest na stole.

Młode kalarepy dokładnie obieramy.

Na tarce grubozgrubnej ścieramy i przekładamy do garnka.

Dodajemy szczyptę soli. Lekko zalewamy wodą.

Gotujemy. Próbujemy i sprawdzamy twardość kalarep.

Do miski wsypujemy mąkę pszenną i rózgą ubijamy z odrobiną śmietany.

Przelewamy do garnka i chwilę gotujemy. Zalewamy śmietaną i dodajemy sos Worcestershire.

Dosładzamy i solimy. Lekko zakwaszamy octem i sos jest gotowy.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Delikatny sos z kalarepy

Delikatny sos z kalarepy to pyszne i kremowe danie, które zyskało swoje miejsce w kuchniach dzięki swojej lekkości i równowadze. Głównym składnikiem jest świeża kalarepa, która ze względu na swój delikatny smak doskonale nadaje się do sosów i zup. Kalarepa jest gotowana do miękkości, a następnie starannie zmiksowana z odrobiną śmietany i masła, aby uzyskać gładką konsystencję. Doprawiona solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej, sos najlepiej podaje się z gotowanymi ziemniakami lub jako dodatek do mięsa. Z tym sosem można cieszyć się lekkim, ale sycącym posiłkiem.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.2/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Czeski, Sosy, Dodatek do dań, Dla dzieci, Sosy śmietanowe, Warzywa
Štítky: Kuchnia czeska, sos, przepis wegetariański

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Delikatny sos z kalarepy.

Dodaj komentarz