Świeże bułki
W misce z odrobiny mąki, wody, cukru i drożdży przygotowujemy zaczyn, zostawiamy do wyrośnięcia. Następnie mieszamy z resztą mąki, cukru, soli, majonezem i mlekiem. Odstawiamy w ciepłe i, jeśli to możliwe, wilgotne miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia.
Składniki, których potrzebujesz
na posmarowanie 1 szt. jajko
wg smaku 2 łyżki kminek
ciasto 1/2 kostki drożdży
250 ml mleka
500 g mąki pszennej
100 g majonezu
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania
Z wyrośniętego ciasta odrywam kawałki ciasta, których będzie około 15. Z każdego z nich wałkujemy placki, wycinamy trójkąty, które następnie zwijamy w kształt rogalika. Na blachę przygotowujemy papier do pieczenia i na niego układamy rogaliki. Jeszcze na chwilę zostawiamy do wyrośnięcia, potem smarujemy wodą lub rozkłóconym jajkiem. Posypujemy grubą solą, kminkiem lub makiem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200°C i pieczemy przez około 15 minut.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Świeże bułki
Świeże bułki są niezbędnym elementem każdego czeskiego śniadania. Ich miękka i puszysta struktura w połączeniu z chrupiącą skórką sprawia, że bułki są ulubionym przysmakiem. Można je podawać z masłem, serem lub szynką, ale doskonale smakują również same. Aromat świeżo pieczonych bułek roznosi się po piekarniach i przyciąga nie tylko miejscowych mieszkańców, ale i przechodniów. Są symbolem domowego ciepła i tradycji czeskiego pieczenia. Nie ma nic lepszego niż ciepła bułka, którą można delektować się z filiżanką kawy lub herbaty.