Zupa grochowa
Zupa grochowa serwowana jest przede wszystkim w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Tam, gdzie nie lubią zupy rybnej, podaje się zupę grochową. To sycze i zdrowe danie, które można bez obaw i wstydu spożywać przez cały rok. Renoma zupy grochowej znacznie ucierpiała przez to, jak była traktowana w szkolnych stołówkach, co jest jednak bardzo niesprawiedliwe. Przy odpowiednim sposobie przygotowania zupa grochowa może być prawdziwą delicją. W kremowej wersji zupa grochowa wręcz emanuje elegancją i stylem.
Przepis na zupę grochową opiera się na suchej grochu, a nie na zielonym groszku, z którego gotuje się zupę groszkową. Lepiej kupować suchy groch łuskany i pokrojony. Pokrojony, ponieważ nie trzeba go wcześniej namaczać, a łuskany, ponieważ potem nie trzeba męczyć się z wydobywaniem skórek grochu. I także prawdą jest, że jeśli chcecie, aby zupa grochowa była delikatna i kremowa, należy ją przetrzeć lub dokładnie zmiksować. Kiedy wygląd nie jest dla was aż tak ważny, zupę grochową można po prostu zgnieść tłuczkiem do ziemniaków.
Zupa grochowa podawana jest z grzankami i kawałkami podsmażonego boczku.
Składniki, których potrzebujesz
500 g przepłukanego, połówkowanego i obranych suszonych żółtego lub zielonego grochu (można namoczyć na noc lub nie)
sól
majeranek
czosnek
2 łyżki masła
1 łyżka mąki pszennej
1 litr schłodzonego wywaru mięsnego lub warzywnego
100 g bekonu angielskiego
100 ml śmietany do ubijania (33% tłuszczu)
Sposób przygotowania
Suchy groch najpierw dokładnie opłucz, najlepiej pod bieżącą wodą. W dużym garnku gotuj go, aż będzie miękki. Zajmie to około godziny. Na koniec gotowania dodaj trochę soli.
W drugim garnku na rozgrzanym maśle podsmaż mąkę. Zasmażkę następnie zalej bulionem, który powinien być schłodzony, i ponownie gotuj na wolnym ogniu.
Miękki groch przetrzyj przez drobne sito do bulionu i jeszcze chwilę gotuj.
Na rozgrzanej patelni usmaż boczek i na koniec gotowania dodaj go do zupy. Według swoich zwyczajów dopraw zupę grochową i dodaj trochę śmietany.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Zupa grochowa
Zupa grochowa to tradycyjne danie, popularne w wielu krajach Europy Środkowej. Ta gęsta i pożywna zupa przygotowywana jest z grochu, który jest bogatym źródłem białka i błonnika. Często doprawiana jest warzywami korzeniowymi, takimi jak marchew, seler czy pietruszka, a czasem także szynką lub kiełbasą dla wyrazistszego smaku. Dzięki prostocie przygotowania i dostępności składników jest ulubionym daniem w chłodnych miesiącach, gdy rozgrzewa i syci. Świetną odmianą jest podawanie jej z grzankami lub świeżym pieczywem.