Knedlík drożdżowy w domowym piekarniku

Knedlík drożdżowy w domowym piekarniku
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Łatwy przepis na kluski na parze przygotowane w domowym piekarniku.

Składniki, których potrzebujesz

1 1/45 l mleko
1 ks jajko
2 50 dkg mąka półgruba
1 ks stary rogal lub bułka
1 łyżeczka sól
1 łyżeczka suszone drożdże
1 łyżeczka cukier
wg potrzeby sól

Sposób przygotowania

Jaja roztrzaskamy w mleku i wlewamy do pojemnika w piekarniku. Starsze pieczywo kroimy na kostki i dodajemy do pojemnika. Wszystko posypujemy mąką. Do lewego rogu wsypujemy sól, a do prawego rogu suszone drożdże z cukrem.

Piekarnik ustawiamy na mieszanie bez pieczenia. (około 1 godzina i 15 minut).

Kiedy ciasto urośnie, zagotowujemy osoloną wodę.

Ciasto wyjmujemy i dzielimy na 3 równe części, formując 3 równe wałki.

Na chwilę pozostawiamy je do odpoczynku pod ściereczką, aż woda zacznie wrzeć.

Knedliki wkładamy do garnka i sprawdzamy, czy nie przylgnęły do dna garnka.

Gotujemy 25 minut. Po 10 minutach gotowania knedlik obracamy.

Ugotowane knedliki wyjmujemy z garnka, przebijamy widelcem i kroimy nitką.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Knedlík drożdżowy w domowym piekarniku

Wyrośnięty knedlik pszenny jest ulubionym daniem czeskiej kuchni, idealnym jako dodatek do różnych mięsnych i warzywnych potraw. Jego przygotowanie w domowej piekarni jest łatwe i szybkie, co ułatwia spędzanie czasu w kuchni. Wystarczy wymieszać mąkę, drożdże, sól i wodę, a piekarnik zajmie się wyrastaniem i gotowaniem. Wynikiem są puszyste knedliki, które doskonale wchłaniają sosy i nadają daniom pyszny smak. Spróbuj tego tradycyjnego specjału i wzbogac swój jadłospis o kawałek czeskiej kultury.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.5/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Czeski, Dodatek do dań
Štítky: Kuchnia czeska, przystawka

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Knedlík drożdżowy w domowym piekarniku.

Dodaj komentarz